Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Kerntakendiscussie van start

Wat voor gemeente wil Leidschendam-Voorburg zijn?

Het college heeft afgelopen dinsdag het procesvoorstel voor de kerntakendiscussie vastgesteld. Hierin staan de stappen van de gemeentelijke bezuinigingsoperatie omschreven. Op basis van de kerntakendiscussie stelt het college in de Voorjaarsnota 2011 aan de raad voor hoe de bezuinigingsopgave van 25 miljoen in 2018 gerealiseerd zou moeten worden. Uitgangspunt van deze voorstellen is de vraag 'Wat voor gemeente wil Leidschendam-Voorburg zijn in 2018?' Volgende week staat in de gemeenterubriek hoe het proces eruit ziet, wie welke rol heeft en wanneer welke inbreng welkom is. Daarna schakelt de gemeente over op internet. Daar kunnen inwoners ook aangeven waar zij vinden dat de gemeente in moet blijven investeren.

Voorbereidingen Voorjaarsnota 2011
De kerntakendiscussie is achter de schermen al geruime tijd in voorbereiding. Alle gemeentelijke activiteiten waar geld mee is gemoeid zijn de afgelopen maanden onder de loep gelegd. Zijn ze wettelijk verplicht? En zo ja, voldoen we nu aan de minimumeis of doen we meer dan de wet voorschrijft? En zo ja, hoeveel meer? Die zaken zijn objectief in kaart gebracht, zodat een beeld ontstaat van wat er als basis nodig is aan middelen. Van daaruit doet het college in de Voorjaarsnota 2011 voorstellen aan de raad, op basis van de vraag: wat voor gemeente wil Leidschendam-Voorburg zijn in 2018? Het coalitieakkoord "Verantwoord Vooruit" 2010-2014 is hierbij leidend.

Het college is verantwoordelijk voor de fase tot aan de Voorjaarsnota; daarna is de raad aan zet. Dat hebben college en raad met elkaar afgesproken.

In de Voorjaarsnota 2011 komen de voorstellen van het college, samen met het benodigde geld en de betekenis voor de stad samen. Om de raad de gelegenheid te geven hierover met verenigingen en instellingen in gesprek te gaan, verschijnt de Voorjaarsnota op 1 mei 2011. De raad vergadert op 21 juni 2011 over de Voorjaarsnota.

25 miljoen in 2018
Leidschendam-Voorburg is altijd een financieel gezonde gemeente geweest, en wil dat ook blijven. De crisis zorgt dat gemeentelijke inkomsten vanuit het Rijk dalen, terwijl de gemeentelijke uitgaven stijgen, bijvoorbeeld door meer uitkeringsgerechtigden. Om de begroting op langere termijn sluitend te houden is een bezuiniging van 25 miljoen afgesproken, die afgerond moet zijn in 2018. De kerntakendiscussie werkt toe naar dat punt op de horizon.