NVLF



---

12 oktober 2010
Vereniging

Invoering DTL blijft onduidelijk

Trainingen DTL/Verslaglegging/ICF gaan door.

Minister Klink van VWS heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven op het voorgenomen besluit om logopedie in 2011 direct toegankelijk te maken. De NVLF heeft de minister per brief gevraagd om snel duidelijkheid te geven. De kans dat DTL per 1 januari 2011 ingevoerd kan worden, lijkt op dit moment erg klein. De NVLF is hierover boos en bijzonder teleurgesteld, gelet op alle voorbereidingen die logopedisten inmiddels hebben getroffen.
De training DTL/Verslaglegging/ICF bevat naast de DTL volop nieuwe kennis, die de kwaliteit van de logopedist ten goede komt. Kennis en vaardigheden die ook voor de huidige praktijkvoering van belang zijn en bijdragen aan de professionaliteit van de logopedist. De NVLF blijft de training daarom aanbieden.

Er zou inmiddels een brief in voorbereiding zijn waarin de minister van VWS aan de Tweede Kamer zijn standpunt over de invoering van de directe toegankelijkheid toelicht. Dit meldde onze vaste contactpersoon bij het ministerie van VWS. Over het standpunt wordt echter geen mededeling gedaan.
Omdat aanstaande donderdag vermoedelijk het nieuwe Kabinet geïnstalleerd wordt, is het niet waarschijnlijk dat demissionair minister Klink nog een brief zal sturen naar de Tweede Kamer. De besluitvorming over de invoering directe toegankelijkheid zal dan overgedragen worden aan het nieuwe Kabinet.

Het spreekt voor zich dat de NVLF boos en teleurgesteld is over de hele gang van zaken rond de invoering van de DTL. Dit hebben we ook meerdere malen in de gesprekken met VWS laten blijken. Desondanks gaan we er nog steeds vanuit dat de DTL er zal komen, maar op dit moment valt niet te zeggen wanneer dat dan zal zijn. Helaas moeten wij hierdoor wel constateren dat de kans dat de DTL per 1 januari 2011 ingevoerd kan worden gering is. Zelfs bij een snelle besluitvorming door het nieuwe Kabinet, kost het wijzigen van de Wet BIG ook de nodige tijd. Alle wetswijzigingen moeten ter goedkeuring langs de Raad van State om vervolgens nog gepubliceerd te worden in het Staatsblad. Deze procedure neemt meerdere weken in beslag.

De NVLF heeft ruim op tijd alle voorbereidingen getroffen om op 1 januari 2011 klaar te zijn voor de invoering van de DTL. Meer dan 1400 logopedisten hebben inmiddels de training gevolgd en kunnen de patiënten die voor directe toegankelijkheid kiezen, vakkundig te woord staan. De logopedie, zowel de beroepsgroep als de vereniging, heeft zich professioneel opgesteld toen de eerste signalen over DTL in 2008 bekend werden.
De training bevat naast de DTL ook nieuwe kennis over de ICF, de verslaglegging en het gebruik van de rode en gele vlaggen. Kennis en vaardigheden die ook voor de huidige praktijkvoering van belang zijn en de professionaliteit van de logopedist ten goede komt. Al laat de DTL voorlopig nog op zich wachten, de NVLF blijft de training onverkort aanbieden. Zodat de logopedisten klaar zijn als de DTL op een later moment wordt ingevoerd.