Woonbond


12-10-2010

SEV gaat dertien nieuwe krimpexperimenten begeleiden

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft een lijst gepubliceerd van komende experimenten in krimpgebieden. De proeven of experimenten hebben een looptijd van een jaar, met een uitlooptijd van maximaal twee jaar. Het ministerie van VROM heeft de SEV opdracht gegeven om ze te begeleiden. Daarnaast begeleidt de stuurgroep ook nog de experimenten op het gebied van bevolkingskrimp die al liepen op het moment dat de rijksexperimenten werden goedgekeurd.

Bevolkingskrimp komt in Nederland nog niet zo lang voor. Vandaar dat er geëxperimenteerd gaat worden. Het is belangrijk kennis en inzichten op te doen over de aanpak van de problemen die krimp veroorzaakt. Eén zo'n experiment is bijvoorbeeld het dwingen van woningbezitters (in Terneuzen, Hulst en Sluis) om hun woning te onderhouden. Volgens programmaregisseur Roeland Kreeft van de SEV kan dat op twee manieren. 'Ten eerste kunnen gemeenten bewoners aanschrijven op grond van de Woningwet. Voorwaarde is dan dat de veiligheid of de bewoonbaarheid van de woning in het geding is.' Een ander mogelijkheid is om 'een bepaalde mate van' onderhoud af te dwingen via het welstandsbeleid. (Binnenlands Bestuur, 8 oktober). De nieuwe aanpak voorziet er dan wel in dat huiseigenaren die geen geld hebben voor onderhoud, daarmee worden geholpen. Dat gaat in samenwerking tussen de gemeente, woningcorporaties en het welzijnswerk. Bij een ander experimenten worden woningen samengevoegd (omdat ze dan gemakkelijker verkocht kunnen worden). In het Groningse Winschoten probeert de gemeente om samen met een corporatie een complete wijk op de schop te nemen, waarbij zowel huur- als koopwoningen worden gesloopt, respectievelijk opgeknapt. En in Ganzedijk houdt de SEV de vinger aan de pols, omdat daar een 'ontbouwingsplan' in uitvoering is, waarmee ervaringen worden opgedaan die ook elders kunnen worden ingezet.

Op www.sev.nl vindt u een overzicht van alle experimenten in het document 'Rijksinstrumenten bevolkingskrimp'. Zij zijn gegroepeerd in vier clusters. Het eerste is 'Leefbaarheid en voorzieningen', het tweede 'Voorkomen verloedering fysiek omgeving: aanpak particulier bezit', het derde 'Transformatie van de woningvoorraad: integraal ontbouwen en anticiperen' en het vierde en laatste cluster 'Overige experimenten'.