TenneT


Overname bedrijfsvoering 150 kV-netten Enexis Zuid

12-10-2010 Het project SamensmEde zorgt voor een beheersbare overname van de bedrijfsvoering van de 110 en150 kV-netten van de regionale netbeheerders (RNB's) naar TenneT. Momenteel bereidt het project zich voor op de overname van de bedrijfsvoering van de 150 kV-deelnetten van Enexis Zuid (Brabant en Limburg). De geplande datum voor deze overname is zaterdag 27 november 2010.

In de afgelopen periode is de bedrijfsvoering van de 110 en 150 kV-deelnetten van de volgende RNB's overgenomen:

Stand van zaken Enexis Zuid
Het deelproject Enexis Zuid bevindt zich momenteel in de fase 'Technisch Live'. Technisch live houdt in dat het Landelijk Bedrijfsvoeringcentrum (LBC) Ede alle informatie van de over te nemen deelnetten kan volgen. Vanaf 10 juni 2010 is voor het LBC Ede de actuele nettoestand van Brabant en Limburg zichtbaar en standmeldingen, alarmen en metingen komen binnen, maar er kan - natuurlijk - nog niet worden geschakeld.

Proefschakelen
In de voorbereidingen van de overname wordt onder meer de bediening van de 150 kV-stations van Brabant en Limburg nader getest door in de operationele omgeving een van te voren vastgesteld aantal netcomponenten te bedienen vanuit LBC Ede. Deze zogenaamde proefschakelhandelingen worden onder verantwoordelijkheid van bedrijfsvoerders van het Enexis Bedrijfsvoeringscentrum Weert in LBC Ede uitgevoerd. De selectie van netcomponenten is onder meer bepaald door de verscheidenheid in aantal verschillende type commando's die de deelnetten van Brabant en Limburg kennen.

Nieuwbouwprojecten
Van de datum 'Technisch Live' 10 juni 2010 tot de geplande overnamedatum 27 november 2010 wordt een aantal nieuwbouwprojecten opgeleverd in de deelnetten van Brabant en Limburg. Het gaat om een extra transformatorveld voor de bestaande stations Boekend, Horst, Helden, Belfeld en Terwinselen en een nieuw station Roosendaal Borchwerf. Alle wijzigingen in systemen en overige omgevingen worden door het project SamensmEde uitgevoerd om zodoende synchroon te blijven met de actuele netsituatie van Brabant en Limburg.