TenneT


Besluit NMa op bezwaren inzake de openbare aanbesteding van aansluitwerkzaamheden

12-10-2010 Op 12 augustus 2010 heeft de NMa een besluit genomen op de ingediende bezwaren van VEMW, VNG en PAWEX tegen de huidige regels voor het door een klant zelf aanbesteden van een aansluiting met een hoogspanningsnet. Met dit besluit worden de kaders, waarbinnen het voor klanten mogelijk is om werkzaamheden in de aanleg en/of het onderhoud van een aansluiting zelf uit te laten voeren, minder gedetailleerd vastgelegd.

Een klant heeft op grond van artikel 16c van de Elektriciteitswet de mogelijkheid om zelf een aansluiting en het onderhoud hiervan op het hoogspanningsnet te realiseren. Omdat TenneT verantwoordelijk is voor de veiligheid, betrouwbaarheid en doelmatigheid van het landelijk hoogspanningsnet kan zij hiervoor een aantal noodzakelijke kaders meegeven.

De concretere invulling van deze kaders stond in een aantal artikelen van de NetCode beschreven. Hierin waren enkele taken opgenomen die, voordat de werkzaamheden starten, door TenneT werden uitgevoerd. Daarnaast waren er ook bepalingen opgenomen waarin het toezicht tijdens de bouw en controle na voltooiing van de werkzaamheden waren beschreven. De NMa heeft in haar besluit een aantal van deze bepalingen uit de NetCode verwijderd en daarmee overgelaten aan afstemming tussen de klant en TenneT.

Op dit moment is TenneT bezig met een zorgvuldige beoordeling van het besluit, ter voorbereiding van mogelijke beroepsgronden. Gedurende de uitwerking van het besluit stelt TenneT zich terughoudend op tegenover verzoeken om werkzaamheden zelf door onze klanten te laten uitvoeren, omdat de gevolgen van het besluit een risico kan vormen voor TenneT's verantwoordelijkheden in de veiligheid, betrouwbaarheid en doelmatigheid van het landelijk hoogspanningsnet.

De volledige tekst van het besluit is na te lezen op de website van de NMa/Energiekamer (www.energiekamer.nl) onder referentie van het zaaknummer 102776_1.