TenneT


Internationale marktontwikkeling

12-10-2010 TenneT spant zich samen met de TSO's van de omringende landen in voor de totstandkoming van een Europese groothandelsmarkt voor elektriciteit. Het doel hiervan is het vergroten van de efficiëntie van deze markt en de drempels voor import en export van elektriciteit weg te nemen. Het voordeel hiervan voor Nederland is onder meer een stabielere prijsvorming. En dat is één van de indicatoren dat een markt goed werkt.

In het recente verleden heeft TenneT samen met de TSO's van de Central West European region (bestaande uit Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg) de Capacity Allocation Service Company (CASC) in Luxemburg opgericht. Tot dat moment werd alle cross border capaciteit voor de jaar- en maandtermijn geveild door drie verschillende veilingbureaus, waarop verschillende veilingregels van toepassing waren. Dit was zo onoverzichtelijk dat de markt zich nauwelijks kon ontwikkelen. Vooral de transacties over meerdere grenzen en de secundaire capaciteitsmarkt bleven achter. Na goedkeuring door de Europese Commissie voert CASC sinds november 2008 de veilingen van alle jaar- en maandcapaciteit binnen de CWE-regio uit, onder toepassing van één uniforme set van veilingregels. Op dit moment staat CASC op het punt haar werkgebied uit te breiden naar de Central South European region. Hiermee wordt de regio, waarvoor CASC de veilingen van jaar- en maandcapaciteit uitvoert verruimd met Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en Griekenland.

Day ahead en marktkoppeling
Voor het day ahead timeframe werkt TenneT samen met andere partijen aan de implementatie van marktkoppeling (impliciete veiling van cross border capaciteit via de Power Exchanges) in de CWE-regio. Parallel daaraan is ook de marktkoppeling tussen de CWE-regio en de Nordic regio ontwikkeld. Beide projecten bevinden zich in de laatste fase: afronding van de testfase en afronding van alle procedures die voor de goedkeuring door de nationale toezichthouders doorlopen moeten worden. De datum waarop de start van beide koppelingen gepland staat is 9 november 2010, uiteraard afhankelijk van een succesvol verloop van de laatste fase. Hiermee wordt een project beëindigd dat in juni 2007 is gestart na ondertekening van een Memorandum of Understanding door de TSO's, Power Exchanges, toezichthouders, ministers en marktpartijen van de CWE-regio. Ook hierbij krijgt CASC een rol. Zowel voor de capaciteit in de CWE-regio als voor de capaciteit tussen de CWE en de Nordic-regio zal CASC als een back-upfacility fungeren. Dat houdt in dat CASC deze day ahead capaciteit zal veilen als het marktkoppelingsysteem zou uitvallen.

Hoewel de marktkoppeling in de CWE-regio nog van start moet gaan is de afdeling Klant en Marktontwikkeling van TenneT al volop bezig met de volgende stap: samen met de TSO's van de CWE en Nordic regio's en met National Grid (Groot-Brittannië), ontwikkelt TenneT het prijskoppelingsmechanisme dat op termijn de gehele day ahead markt van Europa kan integreren.

Tot slot is TenneT bezig om de bestaande intraday markets (met België en met Duitsland) te verbeteren en nieuwe intraday markets te implementeren (Noorwegen).