TenneT


Kwaliteits- en Capaciteitsplan 2010-2016 online

12-10-2010 In overeenstemming met de wettelijke verplichting heeft TenneT haar Kwaliteits- en Capaciteitsplan 2010-2016 online gezet. Uit kostenoverwegingen en vanuit het MVO-beleid van TenneT is besloten om over te gaan op deze wijze van publiceren. Daarnaast en evenzo belangrijk is het gemak waarmee op onderwerpen en termen kan worden gezocht.

In het Kwaliteits- en Capaciteitsplan is een driedeling aangebracht:


* In het eerste deel wordt ingegaan op de kwaliteit van het transportnet en de transportbehoeftes voor het 380 kV- en 220 kV-extrahoogspanningsnet en de verschillende 150 kV- en 110 kV-hoogspanningsnetten.

* In deel IIa worden, naast een overzicht van de netdelen van het 380 kV- en 220 kV-net, de netberekeningen inclusief knelpunten en maatregelen voor deze netwerken gepresenteerd.
* Deel IIb heeft een gelijke opzet als IIa maar dan voor de 150 kV- en 110 kV-netten.

Dit plan is opgesteld in een periode met een grote dynamiek in zowel de economie als de elektriciteitssector. De kredietcrisis en daaropvolgende economische recessie hebben in de eerste helft van 2009 geleid tot een daling van het elektriciteitsverbruik die uniek is in de historie van de elektriciteitsvoorziening. Om deze reden is in het plan rekening gehouden met een daling van het elektriciteitsverbruik met 4,75 % en 0,5 % in respectievelijk 2009 en 2010. Voor latere jaren wordt echter weer een verbruiksgroei van 2 % per jaar aangenomen.

Verdubbeling huidig opgesteld vermogen in 2016
Ten opzichte van het vorige Kwaliteits- en Capaciteitsplan is de hoeveelheid nieuwbouwplannen voor centrales in Nederland verder toegenomen. Doorgang van alle plannen zou een verdubbeling van het huidig opgestelde vermogen in Nederland in 2016 betekenen. Ook in de rest van Europa bestaan er relatief veel plannen voor nieuwbouw van centrales. Tegen de achtergrond van al deze ontwikkelingen in productievermogen zijn voor dit Kwaliteits- en Capaciteitsplan zowel een scenario met export als import ontwikkeld.

Ondanks de aanzienlijke verschillen in uitgangspunten, lieten de netberekeningen een vergelijkbaar beeld zien ten aanzien van de benodigde netverzwaringen (zie onderstaand figuur).

Dominante vermogensstromen van en naar 380kV-ring in scenario export (boven) en import (onder)

101012 3.8_K13

101012 3.8_K14

Beide scenario's bevestigen nogmaals de noodzaak van de grote netverzwaringen in de Randstad (Maasvlakte, Bleiswijk, Beverwijk), het zuidwesten van Nederland (Borssele- 380kV-ring) en het noordoosten van Nederland (Eemshaven- 380kV-ring). Ook dient in beide scenario's de landelijke 380kV-transportring verzwaard te worden, waarbij in het geval van export met name de noordkant van de ring extra aandacht verdient en in geval van import de zuidkant.

Door het creëren van een robuuste 380kV-transportring met sterke verbindingen richting het Duitse en Belgische achterland en de kustlocaties waarop grootschalige productie is geconcentreerd, zal een transportnet ontstaan, dat het nationale en Europese streven naar de ontwikkeling van één interne Europese elektriciteitsmarkt krachtig ondersteunt.

Zie bijgaande link naar onze website: http://kcp.tennet.org