TenneT


Model aansluit- en transportovereenkomst

12-10-2010 In juli 2010 hebben TenneT en VEMW (belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers) overeenstemming bereikt over de model aansluit- en transportovereenkomst (ATO) en de bijbehorende algemene voorwaarden voor bedrijven die een elektriciteitsaansluiting hebben op het hoogspanningsnet van TenneT. De rechten en plichten van aangeslotenen en TenneT zijn nu veel evenwichtiger. Hierbij ontvangt u een update over de stand van zaken.

Er zijn modellen ontwikkeld voor verbruikers, verbruikers met productie, producenten (bijvoorbeeld warmtekrachtkoppeling of middelgrote windenergieproductie) en voor particuliere netten.

Inmiddels zijn die modellen voor ruim 20 klanten ingevuld met klant- en aansluitspecifieke gegevens en aan die klanten voorgelegd. TenneT wil in goed overleg met haar klanten tot overeenstemming komen over de inhoud.

Daarnaast vindt in oktober 2010 het eerste overleg plaats tussen TenneT en Energie-Nederland (branchevereniging voor producenten, handelaren en retailers in de energiesector). Doel is om met Energie-Nederland eveneens overeenstemming te bereiken over het model aansluit- en transportovereenkomst voor producenten met grote (groene) energieproductie-eenheden.

De uitrol van de model aansluit- en transportovereenkomst en de standaard algemene voorwaarden heeft alleen maar positieve reacties opgeleverd. Na vele jaren is er overeenstemming bereikt over de aansprakelijkheid en vele andere belangrijke zaken. Dit heeft de deur opengezet om samen met onze klanten belangrijke stappen te zetten en te komen tot aansluit- en transportovereenkomsten die voor alle partijen o zo belangrijk zijn.