Gemeente Zwolle

Begroting 2011: keuzes maken en vooruitkijken

begroting 2011 wegwijzer

Keuzes maken, daar draait het om in de begroting voor 2011 van de gemeente Zwolle. Om sterker uit de crisis te komen willen burgemeester en wethouders het komend jaar niet alleen bezuinigen, maar ook investeren in de mensen en de stad.

De gemeente ontvangt vanuit het Rijk minder inkomsten, maar het is nog onzeker hoe hoog de kortingen zullen oplopen. Toch blijft Zwolle vooruitkijken en inzetten op ontwikkelingen in de stad.

Het motto van de Begroting 2011 is daarom "Kiezen". Wethouder Piek: "Het komend jaar gaan we structurele gaten dichten en maken we tevens ruimte voor investeringen in de stad".

Werken aan de kwaliteit van de stad

Ondanks de economisch mindere tijden doet de stad het goed. Het aantal inwoners stijgt, er worden nog huizen opgeleverd en er zijn voor het eerst sinds de kredietcrisis, minder werkzoekenden.

Uiteraard zijn ook de effecten van de crisis merkbaar. Door het stagneren van de woning- en kantorenmarkt ontvangt de gemeente minder inkomsten uit grondexploitaties.

Knelpunten

Door de kortingen vanuit het Rijk ontstaan er voor de gemeente vooral in de sociale sfeer knelpunten ontstaan. De gemeente wil de meest kwetsbaren ontzien. Daarom is er in 2011 voor de Wmo EUR 1 miljoen gereserveerd.

Om ook het groter beroep op de Wet Werk en Bijstand het hoofd te bieden, reserveert Zwolle het komend jaar hiervoor EUR 3 miljoen. Daarnaast vormen ook de Wezo en het armoedebeleid een knelpunt.

Naar verwachting moet de gemeente in 2014 in totaal EUR 11 miljoen bezuinigd hebben. Om dit te realiseren bezuinigt Zwolle EUR 5 miljoen op de bedrijfsvoering en EUR 6 miljoen op de inhoudelijke programma's.

Tarief afvalstoffen stijgt, tarieven OZB en rioolrechten blijven gelijk

De bezuinigingen hebben gering effect op de koopkrachtgevolgen voor de Zwolse inwoners. Het tarief voor de afvalstoffen stijgt met 2%, de tarieven voor de OZB en de rioolrechten blijven daarentegen gelijk.

Bij alle ontwikkelingen zijn participatie en duurzaamheid belangrijke thema's. Zo presenteert de gemeente in 2011 een integraal jeugdbeleid dat gericht is op de ontwikkeling van het kind en jongeren tot 27 jaar.

Zwolle blijft werken aan de kwaliteit van de stad. Hiervoor investeert de gemeente in 2011 onder meer in onderwijs en jeugd. Daarnaast verwacht Zwolle in 2011 450 woningen op te leveren waarbij de gemeente samen met de marktpartijen inzet op een gedifferentieerd aanbod, woonkwaliteit en duurzaamheid.

De belangrijkste ruimtelijke ontwikkelingen voor komend jaar zijn Spoorzone, de A28-zone en Binnenstad plus (uitbreiding van het centrumgebied tot de ring buiten de Singelgracht en gedeeltelijk herinrichting). Vanwege de huidige financiële positie moet de gemeente echter wel de lopende projecten opnieuw onder de loep nemen.

De gemeenteraad besluit op vrijdag 12 november over de begroting.

begroting 2011 (pdf) (3,1 MB)

* Een nadere toelichting vindt u elders op onze website.