Gemeente Castricum

Drie namen voor fietspad Akersloot-Castricum

De nes

De onlangs geopende fietsverbinding Akersloot-Castricum heeft nu ook een naam. Drie zelfs. Voor de naamgeving was advies ingewonnen bij de Werkgroep Oud-Castricum. Het college heeft besloten het voorstel van drie namen over te nemen. Met de namen Binnendijkspad, Nesdijk en Westmaderpad wordt de aandacht gevestigd op de cultuurhistorische waarde van dit gebied.

Om tot een historisch verantwoorde naamgeving te komen, biedt een kaart uit 1745 aanknopingspunten. Op die kaart is De Nes of Langenes te zien, een ingedijkte landtong die tussen de Provincialeweg en de Uitgeesterweg (van Uitgeest naar Limmen) ligt. De Nes is een zeer vroege omdijking van een zandrug in lager gelegen gebied. Mogelijk lag hier de in de 10e eeuw genoemde Limmer buurtschap Those of Thousan (De Cock 1965).

De Wester-Nesdijk zou een kleine landaanwinst omsloten hebben. Deze landaanwinst komt niet meer voor op een kaart uit de jaren 1849-59. De Nes is gedeeltelijk als akkerland en gedeeltelijk als weiland in gebruik. Op topografische kaarten valt de langwerpige driehoek onmiddellijk op.

Met de aanleg van de Brakersdijk in de 13e eeuw zal de Koogvaart, een deel van de noordelijke geulboog van het Oer-IJ, waarschijnlijk zijn afgedamd. Met de Startingerdijk (nu Uitgeesterweg) in het oosten en de Brakersdijk aan de zuid- en westkant, met aansluiting op de Limmerkoog, kwam de omdijkte landtong De Nes binnendijks te liggen en werden de omliggende weidegronden tegen wateroverlast beschermd. Met een klepduiker of een spuisluis in de afgedamde Koogvaart zal het overtollig water zijn geloosd. Windmolens bestonden toen nog niet.

Met de aanleg van de Provincialeweg in 1932 is het gedeelte van de Nesdijk dat De Nes met de strandwal van Limmen verbond onder deze weg verdwenen. Ook een gedeelte van de Brakersdijk ligt onder de Provincialeweg en een ander gedeelte is vergraven, maar tussen de Provincialeweg en de Uitgeesterweg ligt als een groen lint nog een dijkstuk.

Â

Aan het al langer bestaande fietspad door landschapspark Hendriksveld aan de oostrand van Castricum is toentertijd de naam Buitendijkspad toegekend. Dit fietspad ligt buiten de vroegere omdijkte gronden van Castricum en eindigt bij de Korte Brakersweg, vroeger een onderdeel van de Brakersdijk. Vanuit Castricum gezien ligt het eerste deel van het nieuwe fietspad binnen de omdijkte gronden van de Brakersdijk. Aan dit gedeelte, vanaf de afrit naar het tunneltje tot aan het eerste bruggetje, is daarom de naam Binnendijkspad toegekend. Vanaf het eerste bruggetje tot aan het tweede bruggetje volgt het fietspad de Nesdijk en is voor dat gedeelte de naam Nesdijk gehandhaafd. In de eerste bocht van de Nesdijk staat een hek dat toegang geeft tot de lager gelegen weidegronden. Op de kaart uit 1745 wordt dit hek het West Mader Heck genoemd en het weidegebied De West Maedt. Het fietspadgedeelte vanaf de tweede brug tot aan de Uitgeesterweg passeert de Koogvaart en ligt in De West Maedt. Westmaderpad is voor dit gedeelte dan ook een toepasselijke naam. Met de aanleg van het fietspad, met tunnel en brugverbindingen, is De Nes toegankelijk geworden en daardoor beleefbaar.

Â

Tekst behorend bij meegestuurde kaartje

Detail uit het Kaartboek van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland uit 1745 (ongewijzigd ten opzichte van de eerste druk uit 1680).

De Nes, 2. Braeckersdijk, 3. Uijtgeesterweg, 4. Coogvaart, 5. Nesdijk, 6. West Mader Heck, 7. De West Maedt.