Gemeente Enschede

Woonvoorziening van het Leger des Heils aan de Zenderenbrink

College besluit Zenderenbrink te reserveren voor huisvesting van mensen die nu dak- of thuisloos zijn.

Het college van burgemeester en wethouders wijst de Zenderenbrink in Zuid aan als locatie om samen met Domijn en het Leger des Heils een woonvoorziening te realiseren voor dak- of thuislozen. Het gaat om een perceel aan de Zenderenbrink, achter de Kuryakoskerk en het politiebureau, naast de vestiging van het Leger des Heils. Omwonenden en direct betrokkenen werd gevraagd te reageren op de plannen. Tijdens inloopbijeenkomsten, via reactieformulieren en via gesprekken en mails is door verschillende mensen gereageerd op dit voornemen. Alle binnengekomen en voorhanden zijnde informatie heeft het college geen aanleiding gegeven om anders tegen de locatie aan te kijken.

De locatie
In de hoek achter de Kuryakoskerk en het Leger des Heils ligt een kavel van ruim 4000 m2. Op deze plek kan woningcorporatie Domijn een woonvoorziening realiseren. De begeleiding in deze voorziening, bedoeld voor 24 mensen die nu of kortgelden nog dak- of thuisloos waren, wordt gegeven door het Leger des Heils. Domijn, het Leger des Heils en de Kuryakoskerk zijn in overleg om op en deel van de kavel voorzieningen te realiseren voor de Syrisch orthodoxe gemeenschap. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan een wens van de kerk en wordt een belangrijk deel van de bezwaren van de kerk weggenomen.

Respons van betrokkenen
Aan de oproep van het college te reageren op de beoogde locaties hebben verschillende mensen uit de directe omgeving gehoor gegeven. Er zijn een kleine 100 mensen op de inloopavonden geweest, er zijn reactieformulieren ingevuld en er zijn twee handtekeningenlijsten overhandigd. Daarnaast is er beperkt gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot individueel contact via gesprek, telefoon of mail.

Locatie Vlierstraat
Naast de Zenderenbrink is in de afgelopen periode ook gesproken over de Vlierstraat als mogelijk geschikte optie. Deze locatie, de flat tegenover het afvalbrengpunt Zuid, blijft een optie die te zijner tijd in gesprek gebracht kan worden voor de huisvesting van de groep mensen die nu dak- en/of thuisloos is. Op dit moment is deze flat bewoond en voert Domijn gesprekken met bewoners van alle flats aan de Vlierstraat over onderhoud en toekomst van de gebouwen. Onderdeel van die gesprekken is de mogelijke bestemming van hierboven aangeduide flat, als woonvoorziening voor de genoemde doelgroep. Op het moment dat deze locatie daadwerkelijk beschikbaar kan komen voor het project neemt het college een besluit om de locatie volgens eenzelfde proces als de Zenderenbrink in gesprek te brengen.