Ingezonden persbericht


Persbericht

Boléro, een programma vol kleurrijke muziek met zinnenprikkelende climax

Groningen 30 september - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) brengt een programma vol kleurrijke muziek met een zinnenprikkelende climax. Op het programma staan Romeo en Julia, Valse-scherzo en Méditation van Tsjaikovski, La Mer van Debussy en Boléro van Ravel. De concerten vinden plaats op 12, 13 en 14 oktober, achtereenvolgens in Meppel, Emmen en Stadskanaal. Het NNO staat onder leiding van zijn chef- dirigent Michel Tabachnik. Veselina Manikova speelt de Vioolsolo in Tjsaikovski's Vioolconcert.

Inhoud programma
BOLÉRO wordt een programma vol kleurrijke muziek! met voor de pauze de beroemde fantasie-ouverture Romeo en Julia van Tsjaikovski. Een aangrijpende verklanking van de liefde, het noodlot en het verdriet uit het drama van Shakespeare die tot de fraaiste melodische ingevingen van Tsjaikovski mag worden gerekend. Maar tevens - om met Rimski-Korsakov te spreken - tot de mooiste melodieën van Russische bodem 'tout court'. Van dezelfde componist speelt het Noord Nederlands Orkest in januari 2011 het Vioolconcert. Nu voeren we twee composities uit die als voorstudies daarvan te beschouwen zijn. Het feestelijke Valse-scherzo is een hoogromantisch juweeltje voor viool en orkest. Méditation is juist heel intiem, virtuositeit is in dit fraaie en peinzende brok muziek geheel ondergeschikt aan een weldadige melodiek, waaraan een latente dansante cadans niet vreemd is.

Het spel van de wind en de golven hoort u in La Mer van Debussy. Het is zo'n dag aan zee waarop het strand verlaten is en alle vormen en geluiden uw zintuigen maximaal beroeren. En dan ineens bevinden we ons in een broeierige Spaanse herberg waar een mooie dame de Boléro danst. Naarmate zij haar mannelijke toeschouwers ophitst, doet Ravel de muziek aanzwellen tot een zinnenprikkelende climax. Ravels Boléro is in muzikaal opzicht een beklemmend, om niet te zeggen obsederend werk. Een rituele dans van een strenge, sombere en vooral onheilspellende atmosfeer. Het geheel kent een ongenaakbaar verloop, dat kan worden omschreven als één reusachtig crescendo, waarvan de afloop onafwendbaar is. Ritmiek en melodiek zijn nauwelijks aan verandering onderhevig, dit in tegenstelling tot de steeds toenemende dynamiek en rijker wordende orkestra. Een fascinerend werk om naar te luisteren en naar te kijken.

Programmaoverzicht

Tsjaikovski Romeo en Julia
Tsjaikovski Valse-scherzo en Méditation

pauze

Debussy La Mer
Ravel Boléro

Dirigent Michel Tabachnik
Viool Veselina Manikova

CONCERTEN
di 12 oktober | Meppel | Schouwburg Ogterop | 20.15 uur* | ¤ 22,- | www.schouwburg-ogterop.nl

wo 13 oktober | Emmen | De Muzeval | 20.15 uur* | vanaf ¤ 17,- | www.muzeval.nl

do 14 oktober | Stadskanaal | Theater Geert Teis | 20.00 uur * vanaf ¤ 17,- | www.theatergeertteis.nl - UITVERKOCHT


* Gratis lezing één uur voor aanvang concert.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

----------

Veselina Manikova- Viool

Veselina Manikova werd in november 1976 geboren in Ruse, Bulgarije. Op 9-jarige leeftijd startte zij haar vioolopleiding. Veselina Manikova studeerde aan het College of Music in Ruse en later in Sofia. In 2001 kwam Manikova naar Nederland om te studeren bij Emi Ohi Resnick aan het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen. In 2003 sloot Manikova haar eerste fase af en werd ze aangenomen bij het conservatorium van Den Haag om te gaan studeren bij Vera Beths voor de tweede fase - solospel. Zowel als solo- en kamermusicus nam Manikova deel aan internationale festivals in Bulgarije, Tjechie, Oekraïne, Duitsland, Frankrijk,Italie,Japan en Spanje. Veselina Manikova won menig muziekcompetitie. Ze won onder meer de tweede prijs bij de nationale competitie van de Hogeschool voor Muziek in Bulgarije, de eerste- en publieksprijs bij het nationale Sretoslan Obretenov concours in Bulgarije, de eerste prijs bij de nationale competitie voor jonge muziektalenten in Sofia en de prijs voor kamermuziek en de Tolon Fontainebleau prijs in de zomermuzieksessie in Frankrijk. In 1999 ontving zij de Milka Vioolbeurs, een speciale prijs van de Markow Totery Foundation uit New Jersey. Manikova was lid van het European Youth Philharmonic Orchestra (1998) en de festivalorkesten van het internationale Wagner Festival (2002) en het Schleswig-Holstein Muziekfestival in Duitsland, het Pacific Music Festival in Japan (2003,2004,2005 en 2009) en het Moskow Easter Festival in Rusland (2005). Van 1998-2001 was Manikova assistent concertmeester van het Ruse Philharmonic Orchestra. In 2002 kwam Veselina Manikova als tutti violiste in dienst van het NNO, waar zijn sinds maart 2003 plaatsvervangend eerste concertmeester is.

----------


Noot voor redacties

{Noot voor de redactie,