Vrije Universiteit Amsterdam

Vitamine A belangrijk voor het mucosale immuunsysteem


* Startdatum: 12-10-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Control of mucosal immune responses by vitamin A


* Spreker: R. Molenaar


* Promotor: prof.dr. R.E. Mebius prof.dr. G. Kraal


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De taak van ons afweersysteem is om ziekmakende bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen, aan te vallen en op te ruimen. Omdat de mucosale weefsels van onze darmen dagelijks in contact komen met miljoenen bacteriën, zal ons mucosale afweersysteem hiertegen een passende afweerreactie vormen. Het proefschrift van Rosalie Molenaar laat zien dat vitamine A zeer belangrijk is voor het functioneren van het mucosale afweersysteem. Met behulp van verschillende muismodellen toont zij aan dat een aantal immunologische processen sterk wordt beïnvloed wordt door retinolzuur, een metaboliet afkomstig van vitamine A.

Molenaar onderzocht eerst welke cellen van het mucosale afweersysteem vitamine A kunnen omzetten naar retinolzuur en hoe de enzymen die retinolzuur vormen in deze cellen worden gereguleerd. Daarna toonde zij aan dat onvoldoende inname van vitamine A via de voeding leidt tot een verzwakt mucosaal afweersysteem en een verslechterd ziektebeeld van darmontstekingen. Een verhoogde omzetting van vitamine A tot retinolzuur draagt daarentegen bij aan een verlaagde gevoeligheid voor de ontwikkeling van darmontstekingen.

Het toedienen van retinolzuur of de mogelijkheid om de retinolzuur-vormende enzymen te reguleren bij patiënten zou dus een zeer effectieve methode kunnen zijn om het mucosale afweersysteem te versterken tijdens de behandeling van chronische darmontstekingen zoals ulceratieve colitis of de ziekte van Crohn. De resultaten die Molenaar presenteert dragen daarom bij aan een beter inzicht in de beschermende rol van vitamine A in het mucosale afweersysteem.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam