Raad van State


dinsdag 12 oktober 2010
(Deze zaak is op 11 oktober jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Vught van het bestemmingsplan 'Golfbaan Cromvoirt'. Het plan heeft betrekking op een gebied van ruim 65 hectare tussen de bebouwde kom van Cromvoirt en het Drongelens Kanaal en ten westen van de Deutersestraat. Een groot deel van het gebied werd gebruikt voor een veehouderij, maar vanwege de beperkte agrarische ontwikkelingsmogelijkheden heeft de veehouder besloten te stoppen en zijn gronden te ontwikkelen voor een 18-holes golfbaan. Een weg- en waterbouwbedrijf is niet blij met de plannen van de voormalige veehouder. Het bedrijf wil graag uitbreiden, maar daar zou in dit plan geen rekening mee zijn gehouden. Het bedrijf is bang dat het door de golfbaan 'op slot' komt te zitten, zodat de bedrijfsvoering en het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komt. Daarom is het bedrijf tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201006630/2)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zutphen van het bestemmingsplan '48 inch aardgastransportleiding (Noord-Zuid Project Gasunie)'. De Nederlandse Gasunie wil tussen Ommen en Angerlo een aardgastransportleiding aanleggen. Deze leiding maakt deel uit van het Noord-Zuid Project dat tot doel heeft om de transportcapaciteit voor buitenlands aardgas uit te breiden, ter compensatie van het afnemende Nederlandse gasaanbod. Een deel van de leiding loopt door de gemeente Zutphen. Een agrariër uit Warnsveld is het niet eens met het plan, omdat de leiding op zijn grond moet worden aangelegd. Hij vreest dat hij daardoor minder mogelijkheden heeft om zijn grond te bebouwen. Daarom is hij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008529/2)

12.45 uur

(Deze zaak is op 11 oktober jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Dinkelland van het bestemmingsplan 'Herinrichting Sportcomplex de Es te Saasveld'. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het gebied van voormalige sportcomplex de Es in Saasveld om te vormen tot een parkeerterrein voor ruim 450 auto's. De gemeente wil hiermee parkeergelegenheid bieden voor bezoekers van bar/dancing Bruins aan de Gravenallee in Saasveld. Het is de bedoeling dat bezoekers van de dancing hun auto parkeren aan de Es en dan naar de dancing lopen. Een omwonende is bang voor overlast van de discotheekbezoekers. Daarom is zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007840/2) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer heeft verleend voor de bouw van woonzorgcentrum Weijerstaete aan de Raetsingel en de Elsendonck in Boxmeer. Het gemeentebestuur heeft ook een vrijstelling van het bestemmingsplan verleend, omdat het bouwplan niet past in de bestemming voor dit perceel. Een inwoner uit Boxmeer vindt het bouwplan te massaal. Ook zou het niet passen in de groene omgeving. Verder vreest hij dat door de komst van het woonzorgcentrum de parkeerdruk in het gebied te hoog wordt. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in februari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003159/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen heeft verleend aan het Leger des Heils voor de bouw van een hostel en een dienstencentrum aan de Stationsweg. Omdat dit bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan dat voor die locatie geldt, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. Het hostel biedt dag- en nachtopvang aan tien dak- en thuislozen. Het dienstencentrum biedt daarnaast nog veertig dagopvangplaatsen. Drie bedrijven uit Terneuzen vinden dat een dak- en thuislozenopvang niet op een bedrijventerrein thuishoort. Het terrein ligt ver van het centrum waardoor volgens de bedrijven het idee wordt versterkt dat de dak- en thuislozen buiten de samenleving worden geplaatst. Bovendien zou er in het centrum sprake zijn van zogenoemd 'begeleid drugsgebruik', waardoor de bedrijven vrezen voor overlast door dealers en gebruikers. Verder zou de opvang niet aansluiten bij de gewenste ontwikkeling van het gebied als vestigingsplaats voor hoogwaardige kantoorfuncties en perifere detailhandel. De rechtbank in Middelburg achtte in februari 2010 de zogenoemde 'ruimtelijke onderbouwing' van het bouwplan onvoldoende. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom de opvang past in de toekomstige bestemming voor het gebied. De rechtbank vernietigde het besluit en droeg het gemeentebestuur op om een nieuw besluit te nemen. Toch komen de bedrijven tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Zij vinden de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaan en willen eigenlijk dat het gemeentebestuur uitkijkt naar een andere locatie voor de opvang. (zaaknummer 201003164/1)