Gemeente Mook & Middelaar


Einde proef spitslijn 283 Gennep-station Mook-Molenhoek

Â

De Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft besloten te stoppen met spitslijn 283 tussen Gennep en Station Mook-Molenhoek. Te weinig reizigers maken gebruik van lijn 283. Bovendien zijn er klachten van omwonenden van het station Mook-Molenhoek die hinder ondervinden van deze lijn.Â

Op 6 mei 2009 is station Mook-Molenhoek geopend. Sinds de opening van het station is bij wijze van proef een busverbinding gestart tussen Gennep en station Mook-Molenhoek. Deze lijn 283 is een busverbinding die alleen tijdens de spits en buiten de vakantieperiodes rijdt. De aankomsttijden van lijn 283 op station Mook-Molenhoek zijn afgestemd op de vertrektijden van de trein richting Nijmegen. Lijn 283 is tot stand gekomen in overleg met de provincie Limburg en de gemeente Mook en Middelaar. Busmaatschappij Veolia is de vervoerder op deze lijn.

Onderzoek over de eerste 7 maanden van 2010 heeft uitgewezen dat er dagelijks slechts 39 reizigers richting het station rijden en 36 reizigers richting Gennep. Dit komt neer op een gemiddelde van respectievelijk 2,8 en 2,6 reizigers per rit. De kostendekking ligt dan ongeveer op 5%. Extra communicatie en reizigersacties hebben wel meer reizigers opgeleverd maar onvoldoende om lijn 283 tot een succes te maken. Station Mook-Molenhoek is wel een groot succes. Dagelijks maken bijna 900 in- en uitstappers gebruik van dit station. De meeste reizigers komen echter niet met de bus naar het station.

Lijn 283 stopt momenteel aan de voorkant van station Mook-Molenhoek en rijdt via de Lindenlaan in Molenhoek. Deze route leidt tot veel weerstand bij de bewoners van de Lindenlaan. Momenteel maakt Veolia gebruik van reguliere bussen. In opdracht van de stadsregio heeft Veolia onderzocht of het een optie is de route met kleine bussen te gaan rijden. Dit is echter geen optie omdat sommige ritten wel drukbezet zijn.

De stadsregio heeft in overleg met de gemeente Mook en Middelaar en de provincie Limburg besloten lijn 283 met ingang van 12 december 2010 op te heffen. Reizigers vanuit Gennep kunnen gebruik blijven maken van lijn 83. Lijn 83 gaat vanuit Gennep via Milsbeek, Mook, Molenhoek en Malden door naar de Radboud Universiteit, UMC St Radboud en Nijmegen CS. Deze lijn stopt niet bij station Mook-Molenhoek maar wel in de buurt van het station op de Rijksweg.