Gemeente Berkelland



Berkel beter bevaarbaar door ophaalbruggen in Borculo

Op 1 oktober draaide gedeputeerde Theo Peters tijdens de officiële feestelijke opening de Muraltpleinbrug open.

opening bruggenballonnen

De Jappe en de Fute met aan boord vrolijk zingende Berkelschippers gaven de `brugwachters' Theo Peters bij de Muraltpleinbrug en wethouder Leo Scharenborg bij de Kristalmuseumbrug alle reden om de bruggen open te draaien. In hun kielzog voeren ook vier kleine berkelzompjes en twee raftboten met aan boord leerlingen van groep 7 en 8 van de Kiezel en Keischool mee.

Beleef de Berkel

De Muraltpleinbrug, Kristalmuseumbrug en Washuisbrug zijn in de afgelopen periode weer in oude luister hersteld. Het zijn weer ophaalbruggen geworden en daardoor is dit deel van de Berkel weer bevaarbaar voor de Berkelzompen. Het vervangen van de bruggen is onderdeel van het project `Beleef de Berkel' dat alleen mogelijk is geworden door subsidiëring vanuit de provincie Gelderland en Europa. Het project `Beleef de Berkel' heeft tot doel om de recreatie rondom de Berkel te bevorderen.

Berkelschippers zijn brugwachters

Het opendraaien van de bruggen is een specialistisch werk. Daarom zijn enkele berkelschippers speciaal geïnstrueerd om de bruggen te openen en daarbij de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. De brugwachters ontvingen bij de opening van de bruggen van aannemer Salverda en onderaannemer Neco een bakfiets waarin ze hun materialen kunnen vervoeren als ze van ophaalbrug naar ophaalbrug moeten.

opening bruggen zomp opening bruggen gedeputeerde opening bruggen fiets

Werkzaamheden komende periode

Binnen het project `Beleef de Berkel' worden in de komende maanden nog een aantal projecten uitgevoerd. Zo wordt de Veemarktbrug volledig vernieuwd en verhoogd zodat ook deze brug passeerbaar wordt voor de berkelzompen. Ook wordt er in de zelfde periode naast de Veemarktbrug, voor het gemeentehuis, een klein insteekhaventje aangelegd. Als laatste wordt recht voor de ingang van het gemeentehuis een nieuwe houten voetgangersbrug aangelegd.