Amerikaanse welzijnszorg leert van Plantijn Hogeschool

12/10/2010 10:20

Plantijn Hogeschool

Van 9 tot 13 oktober is een veertienkoppige delegatie van het Amerikaanse Seven Hills Foundation op bezoek bij de Plantijn Hogeschool. De stichting wil haar welzijnsbeleid opschroeven. De professionele bacheloropleiding Orthopedagogie is voor hen de referentie op vlak van sociaal agogisch werk in Europa. Seven Hills ondersteunt 28.000 personen op 150 locaties in de States en telt 3.000 personeelsleden.

De Plantijn Hogeschool onderhoudt al jaren uitstekende contacten met Amerikaanse universiteiten en het plaatselijk werkveld. Tijdens het vierdaags bezoek van Seven Hills deelt de hogeschool niet alleen haar expertise, maar gidst haar bezoekers ook langs enkele Antwerpse voorzieningen zodat ze een zicht krijgen op het Vlaamse welzijnswerk.

Opvoeder, ook zonder diploma

De ambulante en residentiële zorg van Seven Hills is heel divers, van bijzondere jeugdzorg over adoptie, gehandicaptenzorg, buitengewoon onderwijs tot drughulpverlening en thuisverpleging. Een begeleider van kinderen met autisme kan in Amerika meteen aan de slag als hij in het bezit is van een blanco strafblad, rijbewijs en eenentwintig is. In België ben je pas opvoeder-begeleider na een driejarige studie. Studenten met een bachelor Orthopedagogie aan de Plantijn Hogeschool weten daarbij onmiddellijk van wanten op de werkvloer. Praktijkervaring is immers een speerpunt van de hogeschool.

Jaarlijks studeren er bij Plantijn Hogeschool 150 studenten Orthopedagogie af. De Plantijn Hogeschool is de enige Belgische hogeschool met een opleiding Orthopedagogie die momenteel haar tweede trans-Atlantische project heeft lopen.