GEZONDHEIDSENQUETE 2008

12/10/2010 10:41

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

GEZONDHEIDSENQUETE 2008 RAPPORT 5: SOCIO-ECONOMISCHE ONGELIJKHEDEN IN GEZONDHEID IN BELGIË

Het vijfde rapport met de resultaten van de nationale Gezondheidsenquête 2008-2009 over de problematiek van socio-economische ongelijkheden in gezondheid in België is vanaf nu beschikbaar op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

De Gezondheidsenquête wordt om de vier jaar uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) en gebeurt met de ondersteuning van alle politieke instanties die bevoegd zijn voor gezondheid: de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten. De enquête werd in 2008 uitgevoerd bij 11.250 personen, op toevallige wijze geselecteerd in 159 gemeenten.

Het thema ''socio-economische ongelijkheden in gezondheid' staat al sinds de aanvang van de gezondheidsenquête (1997) centraal in de belangstelling. In alle rapporten die in het kader van de Gezondheidsenquête 2008 werden gepubliceerd worden de gezondheidsindicatoren (o.a.) voorgesteld in functie van het opleidingsniveau. Zo kon al een eerste zicht bekomen worden van mogelijke sociale ongelijkheden in gezondheid. In een vijfde rapport wordt deze problematiek meer in detail bestudeerd en dit voor wat betreft een selectie van gezondheidsindicatoren.

In de analyses worden twee doelstellingen nagestreefd:

* beschrijven van sociale ongelijkheden in gezondheid

* de evolutie in de tijd (1997-2008) van sociale ongelijkheden volgen

Enkele bevindingen van dit rapport: er kan een uitgesproken samenhang vastgesteld worden tussen subjectieve gezondheid en het opleidingsniveau. Naarmate het opleidingsniveau daalt, groeit het percentage personen dat aangeeft in slechte subjectieve gezondheid te zijn. Tot deze vaststelling werd al op basis van de eerste gezondheidsenquête gekomen. Doorheen de tijd blijven de sociale ongelijkheden hieromtrent ongewijzigd.

Ook tussen de prevalentie van chronische aandoeningen en het opleidingsniveau kan een ondubbelzinnige samenhang vastgesteld worden. Waar 20% van diegenen met een diploma hoger onderwijs aangeeft te lijden aan chronische aandoeningen, stijgt dit percentage systematisch bij de lagere opleidingscategorieën. Bij diegenen zonder diploma of met een diploma lager onderwijs gaat het om niet minder dan 44%. Ook ongelijkheden in de prevalentie van chronische aandoeningen zijn een constante doorheen de tijd.

Het dagelijks roken is duidelijk ongelijk verdeeld in de samenleving: bij de hoogst opgeleiden geeft 13% van de bevolking aan te roken. Dit percentage varieert tussen 22% en 29% bij diegenen die geen hogere studies hebben afgewerkt. Anders uitgedrukt; het risico om dagelijks roker te zijn, is 3,7 maal hoger is bij personen die behoren tot de laagste opleidingscategorie in vergelijking met de hoogst opgeleiden. De resultaten tonen bovendien aan dat bij vrouwen sociale ongelijkheden doorheen de tijd zijn toegenomen.

Voor wat contacten met een huisarts betreft, kan geen indicatie voor sociale ongelijkheden worden vastgesteld. Dit is in contrast met de bevindingen aangaande (ambulante) contacten met een specialist waarvoor de resultaten aantonen dat lager geschoolden significant minder dan hoger geschoolden een beroep op deze zorgverlener doen.

Voorgeschreven geneesmiddelen worden in dezelfde mate gebruikt door alle socio-economische groepen in de samenleving. Voor het gebruik van niet voorgeschreven kan echter een duidelijke sociale gradiënt worden vastgesteld: naarmate het opleidingsniveau stijgt, stijgt het percentage personen dat het gebruik van niet voorgeschreven geneesmiddelen meldt.

Het volgende rapport van de Gezondheidsenquête 2008 behandelt de problematiek van de gezondheid van de ouderen en is voorzien voor november 2010.

RAPPORT EN BELANGRIJKSTE RESULTATEN : www.gezondheidsenquete.be

CONTACTPERSOON:

Dr. Jean Tafforeau (FR)

Coördinator van de Gezondheidsenquête, WIV-ISP - DG Volksgezondheid en surveillance

Tel: 02/642.57.71

Stefaan Demarest (NL)

Tel: 02/642.57.94

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel