Oranjewoud


HMVT neemt innovatieve Biostimulator in gebruik

Bodemsaneerder HMVT, dochteronderneming van Oranjewoud, heeft een injectie-unit ontwikkeld voor grootschalige stimulering van biologische afbraak van gechloreerde koolwaterstoffen (VOCI). De 'Biostimulator' kan grote hoeveelheden substraat aanmaken en in de bodem injecteren. De productie- en injectiesnelheid wordt hiermee verdrievoudigd. Dit maakt de stimulering van afbraak van omvangrijke VOCl-verontreinigingen nog kosteneffectiever.

De biostimulator is één van de uitkomsten van het R&D-programma van HMVT. Er is meer dan een half jaar aan dit concept gewerkt. De biostimulator bestaat uit twee mengtanks van 8 m3 en een speciale mengpomp. De injectie-unit kan hiermee in grote hoeveelheden een emulsie van sojaolie aanmaken met lokaal grondwater.

Dit slow-release substraat dient als voeding voor de micro-organismen die de verontreiniging biologisch afbreken. Via een brandweerslang wordt de substraatoplossing over honderden meters naar een verdeelunit op een trailer gepompt die de emulsie injecteert over 10 tot 20 filters. Met één injectieronde kan de biologische afbraak van VOCl gedurende 5 jaar worden gestimuleerd.

Bioschermen Veghel
Onlangs heeft HMVT de biostimulator met succes ingezet op een saneringslocatie in Veghel. In opdracht van Vanderlande Industries zijn hier drie bioschermen aangelegd voor sanering van een VOCl-verontreiniging met een oppervlakte van vijf hectare. De schermen bestaan uit ruim 100 injectiefilters die op vier niveaus tot een diepte van 20 meter zijn aangebracht in de verontreiniging. Via de biostimulator en de injectiefilters is een emulsie van soja-olie in de bodem gebracht. Met één injectieronde kan de biologische afbraak zo'n 5 jaar worden gestimuleerd.

De komende vijf jaar voert HMVT voor Vanderlande Industries de procesmonitoring uit in Veghel. Hierbij verricht HMVT halfjaarlijks ter plaatse veldmetingen en analyses om de afbraak te monitoren. Adviesbureau CSO zal halfjaarlijks de verontreinigingsituatie in het grondwater controleren. Het doel van de bodemsanering is om de verspreiding van de verontreiniging in het grondwater een halt toe te roepen. Op deze wijze kan een stabiele eindsituatie voor de verontreiniging worden bereikt.