Ingezonden persbericht


Amsterdam 12 oktober 2010

PRIJS VOOR BESTE LEESOMGEVING SCHOLEN VOORTGEZET ONDERWIJS

Lezen gaat het best in een goede leesomgeving. Om scholen aan te moedigen voor hun leerlingen een goede leesomgeving in te richten heeft Stichting Lezen een ontwerpwedstrijd voor de beste leesomgeving uitgeschreven. Op 15 maart 2011 worden de winnaars bekend gemaakt.

De Jonge Jury, het grootste leesbevorderingsproject voor jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en vmbo is weer van start gegaan. De komende maanden kiezen jongeren hun favoriete titels uit het aanbod van jeugdboeken van het afgelopen jaar. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Voor leesbevordering zijn aansprekende boeken nodig, dat spreekt voor zichzelf. Maar een goede leesomgeving is net zo belangrijk. De bekende en alom gewaardeerde Engelse auteur en leesbevorderingsgoeroe Aidan Chambers, die jeugdboeken als De Tolbrug en Je moet dansen op mijn graf schreef, zegt daarover bijvoorbeeld het volgende: 'Je kunt pas in een verhaal opgaan als je de juiste houding hebt, als je je volledig concentreert en alle aandacht aan het boek geeft. De ervaring leert dat alle kinderen dat gemakkelijker doen als er in de school ruimtes zijn waar alleen maar gelezen wordt: zogenaamde leeslokalen of leeshoekjes.' Daardoor komt ook tot uitdrukking dat lezen een belangrijke bezigheid is.

Een goede leesomgeving op school voldoet volgens Stichting Lezen aan vier criteria:
- in een goede leesomgeving wordt uitsluitend gelezen
- een goede leesomgeving is comfortabel en gezellig
- in een goede leesomgeving wordt toezicht gehouden
- een goede leesomgeving bevat goede leesboeken

Om de aanwezigheid van goede leesomgevingen op scholen te bevorderen heeft Stichting Lezen een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Scholen die al een speciale leeshoek hebben ingericht wordt gevraagd om te laten zien waarom deze goed functioneert. Dat mag met een geschreven toelichting, maar ook met beeldmateriaal en ervaringen van de leerlingen. Scholen die nog geen leeshoek hebben worden uitgedaagd een ontwerp te maken en een leeshoek in te richten. Bij de campagne hoort een aantrekkelijke handleiding, die te downloaden is op de website van De Jonge Jury.

Een deskundige jury bepaalt welke twee winnaars (in beide categorieën één) een boekenpakket ter waarde van ¤ 1000,-.mogen ontvvangen.

De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen. Uitvoering en ontwikkeling door Passionate Bulkboek.
---