1000 cameramannen bij 60 jaar KinderTV


Gratis attentie tijdens Herfstvakantie in Hoorns museum

HOORN, 20101013 -- In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn staan 1000 cameramannen klaar voor de Herfstvakantie. De miniatuur-cameramannen van bouwsteentjes zijn een gratis attentie voor jeugdige bezoekers aan de expositie over zestig jaar kindertelevisie in Nederland: "60 Jaar KinderTV (TV-Toys op reis)".

Kinderen tussen de 4 en 10 jaar die het museum tijdens de Herfstvakantie (16 t/m 31 oktober 2010) bezoeken, krijgen een gratis doosje met Sluban bouwsteentjes waarmee ze een cameraman kunnen maken. Er zijn 1000 cameramannen te vergeven en op=op. De kinderen ontdekken in het museum de TV-helden van vroeger en nu: Van Tante Hannie tot Pipo de Clown, van Swiebertje tot Oebele, van 'Hamelen' tot Thomas de Trein. Allemaal zijn ze te zien op de expositie in het Hoornse museum. Uit de archieven van het tijdelijk gesloten TV Toys Museum zijn honderden objecten gehaald die in het Museum van de Twintigste Eeuw worden getoond: Puzzels, boeken, speelgoed, verzamelobjecten en poppen.

Kinderprogramma's Bekende Nederlanders
RTL-presentatrice Irene Moors (geboren in 1967) was dol op 'Stuif-es-in', het zaterdagmiddagprogramma van de AVRO. ,,We keken met de hele familie, thuis op de bank. Lekker een glaasje Raak-prik op tafel, met daarnaast een zwart bakje chipito-chips." NCRV-gastheer Rik Felderhof (geboren in 1948) keek naar 'tante Hannie' ,,Als zij zwaaide, zwaaiden we met z'n allen terug.'' Zijn lievelingsprogramma's? ,,Ik vond 'De Verrekijker' heel spannend."

"De lievelingserie uit mijn jeugd is nog altijd Pippi Langkous'' zegt Sonja Bakker (geboren in 1974), de gewichtsconsulente en presentator van het RTL-programma 'SOS Sonja'. Voor Henny Huisman (geboren in 1951) is 'Pipo de Clown' onmiskenbaar het favoriete kinderprogramma uit zijn jeugd. Voor RTL-sportpresentator Wilfred Genee (geboren in 1967) was Swiebertje dé jeugdheld. Op de tentoonstelling in Hoorn zullen kinderen ontdekken waar hun (groot)ouders naar keken, maar ook eigen favorieten herkennen.

Echte Bereboot en Thomas-trein
Voor jeugdige bezoekers is er veel te zien en doen. Kinderen kunnen in een grote Thomas-trein stappen, met houten treintjes spelen, achter het stuurwiel van de Bereboot staan, in de Sesamstraat-poppenkast spelen of allerlei liedjes beluisteren. Er zijn kleurplaten en een gratis Fabeltjeskrant met opdrachten.

Van Paulus tot Kaktus
Talrijke jeugdprogramma's van de afgelopen decennia komen op de tentoonstelling weer tot leven: Het mannetje op zolder, Varen is fijner dan je denkt, Morgen gebeurt het, Dappere Dodo De verrekijker, Rikkie en Slingertje, Flip de tovenaarsleerling, Floris, Ja Zuster, Nee Zuster, Paulus de Boskabouter, Mik en Mak, De Fabeltjeskrant, Oebele, Q&Q, Peppi en Kokki, De film van Ome Willem, Ren je Rot, Ti-Ta Tovenaar, Stuif-es-in, Grote meneer Kaktus Show, Alfred J. Kwak en meer.

Gratis Audiotour
Tientallen televisietoestellen uit de jaren '50, '60, '70 en '80 maken de presentatie compleet. Foto's en beeld- en geluidsfragmenten brengen de kindertelevisie uit uw eigen jeugd weer tot leven. Een gratis Audiotour laat talloze tunes en liedjes horen. Het Museum van de Twintigste Eeuw is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en op zaterdag en zondag van 12-17 uur. Deze expositie nog tot en met 28 november 2010 te zien. Meer informatie vindt u op www.museumhoorn.nl