Mark Rutte al te zien in het Karikaturenmuseum


Hij wordt nu al "de vrolijkste premier" genoemd

VEELE (GR), 20101012 -- Nog voordat Mark Rutte zich officieel de nieuwe minister-president van ons land mag noemen heeft hij al een prominente plek gekregen in het nationale karikaturenmuseum. Kunstenares Johanna Veerenhuis heeft hem afgebeeld als een jolige bokspringer met op de zijkanten van de bok de karikaturen van Maxime Verhagen en Geert Wilders. Vroege bezoekers doopten het 25 cm hoge beeldje al direct "de vrolijkste premier van Nederland".

De karikatuur van Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende was tot nu toe het topstuk van het Karikaturenmuseum dat in het voorjaar van 2010 haar deuren opende. De populaire premier poseerde eigenwijs in een CDA-groen zwembroekje. Mark Rutte daarentegen springt breed lachend in een strak gesneden maatkostuum over een grote hobbel. Johanna: "Die hobbel staat natuurlijk voor de oppositie. De portretten van Verhagen en Wilders staan erop omdat zij het kabinet Rutte I mogelijk maken.Of hij net zo populair zal worden als zijn voorganger? Hier in het museum denk ik van wel. Af en toe had ik hem al stiekem aan een groep bezoekers laten zien en die schoten er flink van in de lach."

De internationaal bekroonde karikaturiste ziet haar kunst als een ideale manier om mensen een vrolijk gevoel te bezorgen. Haar karikaturen zijn daarom altijd om te lachen maar maken iemand nooit `belachelijk'. Johanna: "Het is bewezen dat spontaan lachen heel gezond is en aanstekelijker werkt dan geeuwen. Als ik mensen in mijn museum zie schaterlachen geeft dat enorm veel voldoening."

Karikaturenmuseum Het Veerenhuis in Veele (Gr)is in de herfstvakantie geopend van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur (informatie: www.hetveerenhuis.nl).





Ingezonden persbericht