Ingezonden persbericht


Matin van Veldhuizen regisseert De Kreukel Dialogen Voorstelling vol scherpe observaties en snijdende humor

Op 12 oktober 2010 gaat in het Haagse Theater aan het Spui De Kreukel Dialogen in première. Een taboedoorbrekende voorstelling van regisseur Matin van Veldhuizen, waarin vrouwen met een beperking openhartig vertellen over hun lijf, leven en liefdes.

Vier opmerkelijke vrouwen wachten in het theater op een regisseur: drie actrices en een invaller. Vrouwen met beperkingen, zichtbaar en onzichtbaar. Hun verhalen delen ze met elkaar en met het publiek. Verhalen over hun gekreukelde lichaam. Over trots en teleurstellingen, over seks en liefde. Teksten vol scherpe observaties en snijdende humor: samen vormen ze De Kreukel Dialogen.

Actueel thema
Regisseur Matin van Veldhuizen maakte eerder furore met Eten, een komedie over eetverslaving die momenteel een succesvolle tournee in de VS maakt. Met De Kreukel Dialogen brengt ze opnieuw een actueel thema in het theater. Matin: "Hoe leef je met een chronische ziekte of een fysieke beperking in een tijd dat iedereen mooi en jong moet zijn? Ook in het theatercircuit vind je nauwelijks spelers met een beperking, terwijl hun verhalen juist erg boeiend en confronterend zijn. Daarom heb ik deze voorstelling in de setting van het theater geplaatst."

Lijf als avontuur
Voor de voorstelling is een groot aantal interviews gehouden. Hierin vertelden tientallen vrouwen onomwonden hoe ze hun beperking beleven. Een citaat: "Mijn lichaam is echt een avontuur op zich. Ik zeg tegen m'n lijf: doe me een lol en blijf me een beetje trouw. Laat me niet teveel alle hoeken van het leven zien, laat het niet te hard gaan. Want ik houd mijn hart vast." Een bundel op basis van de interviews verschijnt bij de voorstelling.

Kreukelzone
Initiatiefnemer van de voorstelling is Stichting Kreukelzone. De stichting werkt vanuit het idee dat iedereen beschikt over een Kreukelzone: een buffer om zonder al te grote schade door het sociale verkeer heen te komen. Zeker voor mensen met een beperking, die regelmatig hun neus stoten, komt die Kreukelzone goed van pas. Maar hoeveel ruimte bieden mensen elkaar? Dat wordt pas zichtbaar als het erom spant. En dat gegeven inspireert Stichting Kreukelzone om spannend theater te maken.




Ingezonden persbericht