Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 5 oktober 2010

Raoul Heertje en Keniaanse cartoonist Gado spreken over het effect van politieke humor en satire op 12 oktober in De Verdieping Amsterdam

Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst organiseren een speciale avond over humor en satire met Godfrey Mwampembwa, alias Gado, één van de bekendste en belangrijkste cartoonisten uit Afrika en stand-up comedian Raoul Heertje. Zij zullen op dinsdag 12 oktober in De Verdieping Amsterdam met elkaar in gesprek gaan over het effect van politieke humor en satire.

De avond in De Verdieping staat in het teken van humor en satire. Gado zal ingaan op een veelvoorkomend thema in zijn werk, de politieke situatie in Kenia. Daarna zal Gado geïnterviewd worden door Raoul Heertje over het effect van politieke cartoons. Het interview wordt gevolgd door een optreden van performance poet Najiba Abdellaoui. Gedurende de avond zal Joost Stokhof, alias The Things We Are, live illustraties maken die hij aan het einde van het programma presenteert. De avond zal worden afgesloten met beats van DJ Threesixty.

Godfrey Mwampembwa, alias Gado, is één van de bekendste en belangrijkste cartoonisten van Afrika. Hij publiceert dagelijks een cartoon in The Nation, de grootste krant van Kenia. Zijn werk is daarnaast o.a. gepubliceerd in Le Monde (Frankrijk), Washington Times (VS), De Standaard (België) en de Japan Times. In 2007 ontving Gado een Prins Claus Prijs voor zijn gewaagde cartoons waarin hij door middel van humor sociale problemen en politieke conflicten aan de kaak stelt.

Gado is tevens de bedenker en initiator van de XYZ Show, een voor Kenia nieuwe vorm van satirische televisie met levensgrote poppen gebaseerd op bekende personen. De XYZ Show is geïnspireerd op bekende poppensatires als het Britse Spitting Image en het Franse Les Guignols de L'Info. De show levert commentaar op actuele sociale en politieke ontwikkelingen. Hoewel persvrijheid in Kenia is vastgelegd in de grondwet, is het voor veel journalisten moeilijk om hun werk ongestoord uit te voeren. Door zijn bekendheid en populariteit lukt het Gado om een kritisch geluid te laten horen in Kenia, waar zijn cartoons regelmatig het gesprek van de dag zijn. Met zijn cartoons en XYZ Show wil Gado een positieve bijdrage leveren aan het versterken van de vrijheid van meningsuiting en het vergroten van het politieke en sociale bewustzijn van de Keniaanse bevolking.

Internationale kunst in Amsterdam
Het Prins Claus Fonds en het Amsterdam Fonds voor de Kunst hebben in 2010 hun krachten gebundeld in een internationaal programma dat het publiek in Amsterdam de kans biedt kennis te maken met bijzondere personen en actuele onderwerpen van uit de gehele wereld. Eerder organiseerden de fondsen o.a. de fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo over dandies in Congo en een Fashion Battle tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Ook de filmvertoning The Importance of Being Elegant in De Verdieping maakte onderdeel uit van het programma.

Raoul Heertje en Keniaanse cartoonist Gado over het effect van politieke humor en satire Dinsdag 12 oktober, 20.00 uur De Verdieping (Club Trouw), Wibautstraat 127 Amsterdam.

Gado zal tevens spreken op het symposium van de Veerstichting op 8 en 9 oktober in Leiden.

Het Prins Claus Fonds: Cultuur is een basisbehoefte Het Prins Claus Fonds ondersteunt actief internationale culturele samenwerking met hoogwaardige partners op plaatsen waar dit echt nodig is. Het Fonds vecht voor behoud van cultuur en steunt duurzame culturele processen. Daarnaast neemt het initiatieven om het bewustzijn voor het belang van cultuur in het dagelijks leven en voor ontwikkeling te vergroten. Het Fonds werkt in navolging van de overtuiging van Prins Claus dat mensen niet ontwikkeld worden, maar dat zij zichzelf ontwikkelen. Het Prins Claus Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. www.princeclausfund.nl

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst staat voor ontwikkeling, versterking en veelzijdigheid van de kunsten in Amsterdam. Het Fonds realiseert dit door financiële bijdragen aan projecten en trajecten van kunstenaars, instellingen en overige initiatiefnemers. www.afk.nl

Meer informatie over het Internationaal Kunst Programma: www.internationalekunstinamsterdam.nl.