Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 6 oktober 2010

Reusel wordt landelijk centrum voor Anders Wandelen

Start van wandelanders door burgemeester Tuerlings

Op dinsdag 12 oktober wordt in Reusel 'Het centrum voor Anders Wandelen' door de burgemeester van de gemeente, dhr Teurlings, officieel geopend. Dit centrum is het initiatief van Guus en Petra Gijbels. Zij vinden het tijd dat mensen eens anders gaan wandelen. Vanaf de opening kunnen mensen wandelen met een verhaal, een activiteit of zelfs met vee. Bovendien kunnen ook mindervaliden eens wandelen. Het centrum is gevestigd bij het prachtige wandelgebied de Peelse Heide, onderdeel van boswachterij de Kempen en horecalocatie D'n Ouwe Brandtoren. Binnen het centrum werken diverse ondernemers samen om wandelaars een belevenisvolle wandeling aan te bieden. Het Samenwerkings-verband Regio Eindhoven (SRE) heeft dit arrangement ondersteund en gesubsidieerd.

Wandelanders

Guus Gijbels heeft een jaar lang gewerkt om Wandelanders en het centrum op te zetten: "Gewoon wandelen doen mensen al genoeg. Daarom heb ik gezocht naar innovatieve manieren van wandelen. We bieden mensen nu bijvoorbeeld wandelingen met een verhaal aan. In onze omgeving werd vroeger veel gesmokkeld. Tijdens een wandeling dienen mensen Sem de smokkelaar en zijn smokkelwaar uit handen te houden van de altijd oplettende douanier. De streek speelt ook een rol in wandelen met een spel. Voor mensen die niet helemaal alleen het bos in durven of willen hebben we wandelen met begeleiding en zelfs mensen met een beperking of in een rolstoel kunnen bij ons terecht. Het meest uniek is wandelen met vee. We beginnen nu met Ezelwandelingen maar hopen snel wandelen met schapen, geiten of varkens te introduceren", aldus Gijbels. De mensen die 'anders gewandeld' hebben, krijgen wel iets 'ouderwets'. Een wandelstok waarop ze voor iedere 'manier' van anders wandelen een vignet kunnen bevestigen. "Dat maakt de beleving compleet', zegt Guus Gijbels.

Intensieve samenwerking en voorzieningen

Wandelanders is door intensieve samenwerking tot stand gekomen. Hierdoor kunnen wandelaars kwaliteit en veel voorzieningen verwachten. Het centrum is gevestigd in Taverne D'n Ouwe Brandtoren. In en rond deze oude veurwerkerswoning starten de diverse wandelingen. Hier kan de gast gebruik maken van horeca, sanitair en voldoende parkeergelegenheid. Daarnaast werken Outdoorpark Reusel, Semtertainment en diverse plattelandstoeristische bedrijven. Voor mensen die meerdere dagen anders willen wandelen, zijn er overnachtingsmogelijkheden bij logeer boerderij De Hollandershoeve, hotel De Tipmast en Groepsaccommodatie "Op de Akkers". Bij deze samenwerking hebben de aanjagers Toerisme en Recreatie van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven het geheel ondersteund. Zij hebben onder andere gezorgd voor het professioneel in de markt zetten (met hulp van vrijetijdskennis.nl) van dit nieuwe product. Daarnaast heeft het aanjaagfonds dit project gesubsidieerd.

Officiële opening

De officiële opening van "het centrum voor Anders Wandelen" wordt verricht door de Burgemeester van de gemeente Reusel- de Mierden, de heer Teurlings. Hij zal lettterlijk de eerste stap zetten van het nieuwe wandelen. Gedurende de middag zullen de diverse manieren van Anders wandelen te beleven zijn.

Voor meer informatie over het Centrum voor Anders Wandelen en de diverse mogelijkheden, kijkt men op www.wandelanders.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht