Ingezonden persbericht


Persbericht Hanzehogeschool Groningen

Delegatie Zuid-Koreaaanse overheids- en industrieofficials bezoekt Hanzehogeschool Groningen

Groningen, 11 oktober 2010 ­ Op dinsdag 12 oktober komen zeven vertegenwoordigers van de Zuid-Koreaanse overheid en industrie op bezoek bij de Hanzehogeschool Groningen om zich te laten informeren over het project 'Consumenten Energie Management.'

Aan de Hanzehogeschool Groningen is een prototype van een systeem ontwikkeld dat de mogelijkheid tot vergroten van efficiency op het gebied van energie laat zien. Het systeem is gebaseerd op een slimme meter van Echelon, een eenvoudig kastje ('energieregelaar') in de meterkast. Daarnaast worden huishoudelijke apparaten voorzien van zogenaamde slimme pluggen. De pluggen kunnen het energieverbruik per apparaat registreren, de apparaten aan en uit schakelen en communiceren door middel van het elektriciteitsnet met de meterkast. Extra kabels zijn niet nodig en bestaande huishoudelijke apparatuur kan worden gebruikt. De slimme meter werkt met maximaal vier energietarieven; deze zijn per dag gekoppeld aan tijdszones. In principe kunnen de tijdszones per dag verschillend zijn. Het is zelfs mogelijk om tarieven en tijdzones individueel per huishouden te bepalen. Ook kan het systeem omgaan met lokaal opgewekte energie, bijvoorbeeld door een zonne-installatie of microWKK (de nieuwste cv-ketels met ingebouwde elektriciteitscentrale).

Dit bijzondere en actuele project werd in de afgelopen maanden door de heer Gerard Nanninga, onderzoeker aan het Instituut van Engineering, gepresenteerd op diverse vakcongressen. Als gevolg hiervan is ook vanuit Korea interesse ontstaan.

()