Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, 12 oktober 2010

De Groene Klaver bundelt vier agrarische landschappen

Vier agrarische natuurverenigingen in het westen van Zuid-Holland werken sinds 1 oktober 2010 officieel samen onder de naam De Groene Klaver. Op 28 september jl. presenteerden zij hun gezamenlijke ambities en activiteiten in de Leidse Hortus Botanicus.

De vier partners in de vereniging De Groene Klaver zijn ANLV Geestgrond, ANV Santvoorde, VAN Ade en ANV Wijk en Wouden. Zij zijn actief in het gebied tussen de steden Den Haag, Leiden, Haarlem, Alphen en Zoetermeer, dat vier heel verschillende landschappen heeft: het bollengebied, het duingebied, het plassengebied en het weidegebied. Die samenwerking tussen veehouders, tuinders en bollenkwekers maakt de Groene Klaver bijzonder. "Het landelijk gebied komt in aanmerking voor allerlei regelingen en subsidies", vertelt Theo van Leeuwen, voorzitter van De Groene Klaver. "Maar veel ambities en plannen van de vier ANV's bleven op de plank liggen door gebrek aan menskracht en professionele ondersteuning. Door de krachten te bundelen kunnen we meer tot stand brengen. Bovendien doet de overheid ook liever zaken met grotere eenheden."

De Groene Klaver werkt aan zes ambities, die door middel van een film werden gepresenteerd. Die variëren van het stimuleren van nieuwe activiteiten op agrarische bedrijven tot advies bieden aan ondernemers bij de administratieve en planologische procedures die daaraan te pas komen. De 'verbreding' creëert nieuwe kansen en inkomsten voor de agrarische ondernemers én speelt in op de wens van burgers om het karakteristieke landschap te beleven.

Door een bezoek aan de boerderij leren kinderen en hun ouders waar de melk en de kaas vandaan komen. Agrariërs en recreatieondernemers kunnen nog meer recreatieve arrangementen gaan aanbieden, liefst het jaar rond. Het aantal wandel- en fietspaden en kanoroutes kan worden uitgebreid. De Groene Klaver wil de verkoop van streekproducten vergroten door meer boerderijwinkels, zowel op het platteland als in de stad. Door verbetering van de relatie stad en platteland wil De Groene Klaver het maatschappelijk draagvlak voor de agrarische sector vergroten. "Als burgers het boerenland kennen doordat ze er wandelen en fietsen, of bloemen en zuivel kopen, zullen ze ook voor dit karakteristieke gebied opkomen als het wordt bedreigd door woningbouw of waterberging", denkt Van Leeuwen.

De Groene Klaver treedt op als aanspreekpunt en partner voor gemeenten, provincie, waterschappen en recreatieorganisaties. Ook wordt aan de basis nauw samengewerkt met organisaties als Veelzijdig Boerenland en LTO Noord. De nieuwe ANV-organisatie is ook een steunpunt voor de agrarische ondernemers zelf, onder andere bij het sluiten van contracten over natuurbeheer en watertaken met de overheid. Daarbij wordt nadrukkelijk gedacht vanuit het ondernemerschap van de agrariërs. "Boeren moeten een regierol krijgen en veel meer verantwoordelijkheden krijgen bij aanleg en beheer van natuur in het boerenland, aankleding van het landschap, waterkwaliteit en waterrecreatie", zegt Van Leeuwen.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.