TNO

12 oktober 2010

NPN en TNO starten samenwerking voor voedingssupplementen

De Nederlandse voedingssupplementenbranche, verenigd in NPN, en TNO startten op 5 oktober 2010 een groot samenwerkingsproject om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van voedingssupplementen verder te verhogen.

De aandacht voor gezonde voeding & voedingssupplementen groeit bij consumenten en langzaam ook in de medische wereld. Brancheorganisatie Natuur- & gezondheids- Producten Nederland (NPN) wil dat consumenten over goede voedingssupplementen kunnen beschikken die bijdragen aan de gezondheid. Voor dit doel wil de branche de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit van haar producten verder verbeteren. Met het tekenen van een Branche Innovatie Contract met TNO op 5 oktober 2010 is een nieuwe stap in deze richting gezet.

Toekomst van voedingssupplementen

Gedurende een lange periode was de algemene gedachte dat de relatie tussen voeding en gezondheid niet of nauwelijks van belang was. Voeding moest gemakkelijk en lekker zijn en voor gezondheidsproblemen was er de farmacie. Deze gedachte is de laatste jaren snel aan het veranderen. Dat brengt meer behoefte voor wetenschappelijke onderbouwing van werkzaamheid en kwaliteit met zich mee, waarvoor TNO binnen dit contract relevante kennis beschikbaar stelt. Voor de branche van voedingssupplementen betekent deze samenwerking een nieuwe impuls voor innovatie.

TNO kennis koppelen aan behoefte branche

TNO ontwikkelt kennis en maakt deze toepasbaar voor het bedrijfsleven. Binnen dit Branche Innovatie Contract wordt door TNO de kennis over ingrediënten, processen, gezondheidseffecten en veiligheid ingezet om te komen tot innovaties voor voedingssupplementen. De samenwerkingsprojecten met de leden van NPN zijn gericht op: * De houdbaarheid van vitamines en de opname van voedingssupplementen in het lichaam; * De werkzaamheid en veiligheid van antioxidanten; * De activiteit van natuurlijke plantenextracten.

Het laatste project is een onderdeel van een groter samenwerkingsproject met bedrijven uit de levensmiddelenindustrie en verschillende onderzoekscentra. Dit zogehete RAAK-PRO project wordt geleid door de Hogeschool Utrecht.

Het ministerie van Economische Zaken subsidieert dit programma voor 90% om het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. Het contract heeft een looptijd van 2 jaar.