Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Initiatiefvoorstel PvdA Haarlem:
Experiment met ophalen grof vuil op vaste dag

De PvdA wil dat de gemeente en Spaarnelanden een experiment starten met het ophalen van grof vuil op een maandelijkse vaste dag vanaf vaste plaatsen per buurt. Aansluitend op de ophaal van het grofvuil wordt meteen de omgeving van de ophaalplek schoongemaakt. In dit experiment blijft de mogelijkheid tot het zelf wegbrengen van het grofhuisvuil naar de Oudeweg bestaan, net als de mogelijkheid om op afspraak te maken met Spaarnelanden om het grof vuil op een andere dag op te halen. De PvdA-raadsleden Roel Schaart, Marceline Schopman en Artie Ramsodit hebben hiertoe een initiatiefvoorstel ingediend in de Haarlemse gemeenteraad.

Volgens de PvdA leidt de huidige systematiek van inzameling van grof huisvuil tot teveel zwerfafval. PvdA-raadslid Roel Schaart: "Tijdens de gemeenteraadscampagne zijn we in Haarlem-Oost en Schalkwijk langs de deuren gegaan om mensen te vragen wat zij vinden van hun buurt. Vervuiling werd hierbij vaak genoemd als grote ergernis. Vaak zetten bewoners hun grof vuil buiten zonder het te melden. Daar worden vrijwel meteen door anderen daar ook spullen bijgezet, zonder dat duidelijk is of er melding is gedaan voor het ophalen. Dit heeft als gevolg dat soms dagenlang het vuil buiten staat en dit zich door de buurt verspreid."

De PvdA denkt dat een deel van deze ergernis voorkomen kan worden door grof huisvuil op een vast moment op een aantal vaste plaatsen per buurt op te halen. PvdA-raadslid Arti Ramsodit: "Met dezelfde kosten kan volgens ons meer worden bereikt door maandelijks het grof huisvuil op op te halen en dit te koppelen aan de schoonmaak van de buurt. Immers er wordt niet meer vuil aangeboden maar door periodiek ophalen ontstaat er grip op de vervuiling."

PvdA-raadslid Marceline Schopman: "Door de vaste dag en plaats kan de tweede generatie cyclus sneller en effectiever plaatsvinden. Denk aan gelijktijdig ophaal van witgoed zoals wasmachines koelkasten, schroot e.d. maar ook het ter plekke selecteren van herbruikbaar materiaal. Om te kijken of dit slaagt stellen we met dit initiatiefvoorstel een proef voor van ten minste 1 jaar in een stadsdeel waar veel hoogbouw aanwezig is, bijvoorbeeld Schalkwijk."

*** EINDE PERSBERICHT ***