Franky Depickere benoemd tot voorzitter van de IRU

12/10/2010 15:38

CERA

Eigentijdse invulling van coöperatieve waarden bij Cera krijgt internationale erkenning

Leuven, 12 oktober 2010 - Franky Depickere, gedelegeerd bestuurder van Cera/KBC Ancora, werd op 1 oktober 2010 tijdens de Algemene Vergadering in Parijs benoemd door de Raad van Bestuur van de Internationale Raiffeisen Unie (IRU) tot voorzitter van deze organisatie. Zijn voorganger was Dr. Christian Konrad, voorzitter van de ÖRV (Österreichischer Raiffeisenverband). Franky Depickere is de eerste Belgische voorzitter en de zevende voorzitter van IRU sinds de oprichting in 1968.

Over de IRU

De Internationale Raiffeisen Unie (IRU), met zetel in Bonn telt vandaag 67 leden in meer dan 40 landen wereldwijd, die werken volgens de filosofie van Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Enkele leden uit Europa: Rabobank Nederland, Confédération du Crédit Mutuel France, Österreichischer Raiffeisenverband, Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, Deutscher Raiffeisenverband, Deutscher Genosschafts- und Raiffeisenverband, Bundesverband der Deutsche Volksbanken und Raiffeisenbanken, Scottish League of Credit Unions, Caise Centrale Raiffeisen Luxembourg, Raiffeisen Schweiz. Verder is IRU ook nog vertegenwoordigd in Azië, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Afrika.

Franky Depickere is licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen (HHS-UFSIA) en master in het financieel management van ondernemingen (VLEKHO). Hij volgde de opleiding in International Wealth Management aan de Swiss Banking School (University of Zürich).

Hij kwam in 1982 in dienst bij CERA Bank waar hij gedurende meer dan 17 jaar werkte. Hij was er onder meer inspecteur bij de interne audit, financieel directeur van CERA Lease Factors Autolease, directievoorzitter van Nédée België-Luxemburg, dochtervennootschap van CERA Bank, lid van het directiecomité van CERA Investment Bank en ten slotte gedelegeerd bestuurder bij KBC Securities.

In 1999 werd hij gedelegeerd bestuurder en voorzitter van het directiecomité van F. van Lanschot Bankiers België NV, en concerndirecteur van F. van Lanschot Bankiers Nederland. Vanaf 2005 was hij eveneens lid van het strategisch comité van F. van Lanschot Bankiers Nederland.

Sinds 15 september 2006 is hij voorzitter van het Comité van dagelijks bestuur en van het managementcomité van Cera en gedelegeerd bestuurder van Cera en KBC Ancora.

Franky Depickere is lid van de Raad van Bestuur van KBC Groep, KBC Bank, KBC Verzekeringen, CBC Banque, Kredietbank Luxembourgeoise en Absolut Bank (Rusland). Hij is tevens voorzitter van het Audit-, Risico- en Compliancecomité en lid van het Benoemingscomité en Remuneratiecomité van KBC Groep.

Daarnaast is Franky Depickere lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van het Auditcomité van Miko NV (genoteerd aan NYSE Euronext Brussel). Hij is tevens lid van de Raad van Bestuur van Business&Society Belgium en van het Belgisch Netwerk van Stichtingen en voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Business School.

Franky Depickere: "De Internationale Raiffeisen Unie (IRU), met zetel in Bonn telt vandaag 67 leden in meer dan 40 landen die volgens dezelfde filosofie werken. Ook Cera werkt volgens de principes van Friedrich Wilhelm Raiffeisen en is dus lid van IRU. Raiffeisen uit het Duitse Weyerbusch was een van de grootste sociale hervormers uit de 19de eeuw. De kernactiviteit van de IRU is het coöperatieve gedachtegoed van Raiffeisen, met waarden zoals samenwerking, solidariteit en respect voor het individu, verder te verspreiden. Dat is geen kleine opdracht. Vandaag zijn er wereldwijd zo'n 900.000 coöperaties met 500 miljoen leden die werken volgens de principes van Raiffeisen. Daarnaast besteedt de IRU veel aandacht aan de promotie van het coöperatief ondernemerschap in de hele wereld. Met stellige overtuiging zeg ik dan ook dat Raiffeisen nog altijd heel eigentijds is."

Over Cera

Cera is een van de grootste coöperaties van het land. Cera controleert ruim 30 % van de aandelen van KBC Groep. Naast een dividend biedt Cera haar vennoten vennotenvoordelen aan in de vorm van kortingen op goederen en diensten. Via een getrapte inspraakstructuur worden de vennoten actief betrokken bij het Cera-beleid. Zo beslissen zij onder meer over de toekenning van steun aan regionale projecten. Cera ondersteunt jaarlijks meer dan 500 regionale, provinciale, nationale en internationale projecten.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel