Gemeente Cromstrijen


Boetes voor verkoop sterke drank aan jongeren


12-10-2010

Zaterdag 9 oktober heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), in het kader van het alcoholpreventieprogramma 'Verzuip jij je toekomst?!', gecontroleerd op de leeftijdsgrenzen die gelden voor de verkoop van alcohol. Gecontroleerd werd bij 17 alcoholverstrekkers in de Hoeksche Waard. Helaas waren een slijterij in de gemeente Binnenmaas en een horecagelegenheid in Oud-Beijerland in overtreding. Met het programma 'Verzuip jij je toekomst?!' willen de gemeenten in de regio Zuid-Holland-Zuid het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.

Medewerkers van de Voedsel en Waren Autoriteit controleerden bij zeven sportkantines, acht supermarkten, één slijterij en één horecagelegenheid in de Hoeksche Waard. De actie was erop gericht om na te gaan in welke mate alcoholverstrekkers zich houden aan de wettelijke eis om geen alcohol te verkopen aan jeugd onder de 16 jaar en geen sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar. Bij een slijterij in de gemeente Binnenmaas en een horecagelegenheid in Oud-Beijerland is een boeterapport opgemaakt voor het verstrekken van sterke drank zonder controle op de leeftijd.

Achtergrondinformatie: handhavingsacties 'Verzuip jij je toekomst?!' Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico's en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging. Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma 'Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.