Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

Zuiderburen toonbeeld van afwisselende wijk

Ambtenaren en architectuurliefhebbers uit het hele land bezoeken donderdagochtend 14 oktober de wijk Zuiderburen. De excursie maakt deel uit van de Manifestatie 'Bouwen op Ambitie'. Zuiderburen wordt bezocht als toonbeeld van de mooie resultaten waar particulier opdrachtgeverschap toe kan leiden. Wethouder Henk Deinum ontvangt het gezelschap.

Tien jaar geleden was er veel maatschappelijke discussie over de vraag of de woningbouw wel aansloot bij de wensen van bewoners. De discussie leidde tot de komst van meer vrije kavels in wijken. Bij de start van de bouw kende de wijk Zuiderburen een voor die tijd ongekend hoog percentage van 30% vrije kavels. Nu de wijk grotendeels klaar is, is goed te zien wat de gevolgen hiervan zijn. Het particuliere opdrachtgeverschap heeft geleid tot fraaie woningen en een afwisselende wijk.

Het programma van 'Bouwen op Ambitie' start op 10 plaatsen tegelijk. Alle bussen gaan op weg naar Amersfoort en doen onderweg drie projecten aan. De bus die in Leeuwarden start gaat daarna nog naar museum Belvédère in Heerenveen en Jongerencentrum Level-Z in Zwolle. In de bus krijgen de gasten ook meer informatie over het nieuwe gebiedsontwikkelingsproject Nieuw Stroomland. Rond 14.30 uur komen de reisgezelschappen samen in Amersfoort voor een openbaar landelijk debat. Het debat gaat over de vraag wat er komt kijken bij bouwen op ambitie.

De manifestatie wordt georganiseerd door Architectuur Lokaal, een onafhankelijk kenniscentrum voor cultureel opdrachtgeverschap. Het evenement vindt om de vier jaar plaats.


---


Noot voor de redactie,