Openbaar Ministerie

Breda, 12 oktober 2010

Marktplaatsoplichting: een jaar cel voor Brabantse oplichter en een nieuw meldpunt voor de opgelichte burger

Vandaag is een 27-jarige man uit Gilze veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk voor een omvangrijke vorm van internetoplichting. De man is tevens veroordeeld tot het vergoeden van de kosten van de 50 slachtoffers. De man zou op Marktplaats als verkoper van o.a. spelcomputers en laptops zo'n vijftig slachtoffers geld over hebben laten maken en vervolgens iets geleverd hebben. Hij deed dat gedurende een lange periode steeds voor een relatief klein bedrag. Hierbij gokte hij er volgens de rechtbank Breda op dat gedupeerden voor een relatief gering bedrag niet de moeite zouden nemen om aangifte te doen.

Maar met het nieuwe meldpunt is het melden van Marktplaatsoplichitng makkelijker dan ooit!

Sinds 7 oktober is dit Meldpunt Internetoplichting operationeel. Op de site www.mijnpolitie.nl kan de burger melding doen. De burger beheert zelf de intake van een proces. Met gebruikmaking van het medium internet is de burger slachtoffer geworden van een strafbaar feit en via hetzelfde medium wordt de mogelijkheid geboden hiervan melding te doen. Daarnaast kan de burger op de hoogte gehouden worden over de voortgang van zijn melding of aangifte. Een burger is het ook nog mogelijk aangifte te doen op het politiebureau. Voor de politie betekent de komst van het landelijk Meldpunt Internetoplichting een verlichting van de administratieve werkdruk. Het Meldpunt voorziet namelijk niet alleen in een landelijke dekking van het melden van internetoplichting, maar biedt ook de mogelijkheid van dit feit aangifte te doen.

Een ander voordeel van het meldpunt is vooral dat de samenhang in zaken sneller kan worden gedetecteerd. Door de centrale intake kan informatie adequaat verwerkt, geanalyseerd en verstrekt kan worden aan het regiokorps van de woonplaats van de verdachte. Hierdoor worden veelplegers sneller gedetecteerd en kunnen omvangrijke zaken op een juiste manier worden aangepakt.

Daarnaast zal na een melding een gedeelte van de informatie uit het digitale meldingsformulier, op grond van een convenant, automatisch verstrekt aan de betreffende online handelsplaats. Dit betekent dat deze online handelsplaatsen, zoals Marktplaats, zelf passende maatregelen kunnen treffen, bijvoorbeeld het verwijderen van advertenties en het blokkeren van e-mailaccounts en IP-adressen. Voorts wordt aan financiële instellingen gevraagd collecterende bankrekeningen, waarvan is vastgesteld dat deze betrokken zijn bij oplichting, te onderzoeken en bijvoorbeeld te blokkeren.

Noot voor de redactie (

Openbaar Ministerie