Ingezonden persbericht


Persbericht
12 oktober 2010

FNLI-voorzitter Rijna roept op tot verdergaande verduurzaming

Utrecht/Rijswijk - De voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) Freek Rijna heeft zijn eigen achterban en de overheid opgeroepen tot verdergaande verduurzaming van de levensmiddelenindustrie. Wat hem betreft zou de levensmiddelenindustrie de ambitie moeten hebben om in 2015 de koppositie in Europa op dit gebied te bereiken. Rijna spoorde de levensmiddelenindustrie aan om ten aanzien van verduurzaming een leidende rol in de agro-food keten op zich te nemen. Verdere verduurzaming is alleen mogelijk door nauwe samenwerking in de hele keten. Het Platform Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband waarbinnen overheid, de agrarische sector, de verwerkende industrie, cateraars, de horeca en de supermarkten verduurzaming in de keten vormgeven, speelt een belangrijke rol in het stimuleren van deze samenwerking en is hét coördinatiepunt voor het beleid van overheid en bedrijfsleven. Met het oog op de concurrentiekracht van de levensmiddelenindustrie drong de FNLI-preses verder aan op een centrale positie van zijn industrie en de agro-foodketen in de beleidsplannen van de overheid. Hij gaf aan verheugd te zijn over de aandacht voor de sector in het regeerakkoord. Rijna wees er wel op dat dit nog niet ver genoeg gaat wat de FNLI betreft. De levensmiddelenketen staat voor grote uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid, concurrentie uit opkomende markten, verduurzaming, volksgezondheid en de stijging van grondstofprijzen. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden is het essentieel dat de `gouden driehoek' van groene kennisinstellingen, een sterke agrarische sector en een competitieve levensmiddelenindustrie, ondersteund door gericht overheidsbeleid, stevig overeind blijft. Rijna: "Voedselproductie, high-tech en life sciences, innovatie, productontwikkeling, export en open internationale handelsmarkten zijn sleutelbegrippen voor onze toekomst!" De FNLI heeft in de voorbije maanden in samenwerking met het Top Instituut Food & Nutrition en ondersteund door de ministeries van LNV en EZ gewerkt aan een toekomstvisie die ervoor moet zorgen dat de Nederlandse levensmiddelenindustrie in 2028 haar sterke positie in de wereld heeft behouden. Rijna meldde dat deze visie binnenkort in de vorm van een rapport aangeboden zal worden aan de nieuwe minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

-Einde bericht-