Ingezonden persbericht


Persbericht

Bureau Stedelijke Planning en CityWorks zetten eerste stap in het stimuleren van wijkeconomie zelf

Gouda / Den Haag, 12 oktober 2010

Bureau Stedelijke Planning en Cityworks hebben hun expertise gebundeld in de toolbox wijkeconomie: een nieuwe methodiek voor het signaleren en verzilveren van de economische kansen in wijken met een achterstandspositie. De toolbox is interessant voor gemeenten en corporaties die de positie van deze wijken en hun bewoners duurzaam willen verbeteren. Onderscheidend aan de toolbox wijkeconomie is de inzet van werkloze bewoners uit de wijk die 'van binnenuit' op zoek gaan naar economische kansen. Met het concrete resultaat kunnen de betrokkenen direct aan de slag.

In de huidige wijkaanpak staan een fysieke en sociale aanpak centraal. De toolbox wijkeconomie is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat juist de economische invalshoek veel kansen biedt. Het uitgangspunt hierbij is dat 'werk' en de weg daar naartoe een groot deel van de oplossing is voor de problematiek in deze wijken. Van belang is het besef dat wijkeconomie maatwerk is. Het gaat om het benutten van de economische potenties van de wijk en haar bewoners. Die potenties zijn overal anders, en vragen daarom telkens een andere aanpak. De zoektocht naar kansen begint met een goed luisteren en kijken. De toolbox combineert een professionele analyse van de wijkeconomie met een inventarisatie van kansen vanuit het perspectief van ondernemers en bewoners in de wijk zelf.

Bureau Stedelijke Planning en Cityworks zetten een eerste stap in het stimuleren van de betreffende wijkeconomie door werkloze wijkbewoners te betrekken in deze analyse van kansen. Als projectstagiairs gaan deze wijkbewoners op zoek naar onbenutte kwaliteiten in de mensen, ondernemingen en fysieke kenmerken van hun wijk. Het beeld dat zij ophalen biedt, in combinatie met een 'reguliere' ruimtelijk-economische analyse van de wijk, inzicht in de lokale grenzen, mogelijkheden en bijzonderheden. De toolbox resulteert niet in een dik rapport, maar in een aantal specifieke ontwikkelkansen vertaald in concrete vervolgstappen.

Bureau Stedelijke Planning BV is een onderzoeks-, advies- en projectmanagementbureau op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Het bureau bestaat uit de teams Economie en Commercieel Vastgoed, Detailhandel en Leisure, Centrum- en Gebiedsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Wonen en heeft daarmee een integrale invalshoek. Bureau Stedelijke Planning is reeds 12,5 jaar actief voor diverse private en publieke opdrachtgevers. CityWorks werkt samen met overheden, vastgoedsector, corporaties, retailers, exploitanten, ondernemers en bewoners aan een speelsere en inspirerende stad. Het bureau is in 2004 opgericht om vernieuwingen in het vakgebied ruimtelijke ontwikkeling te helpen versnellen. CityWorks werkt aan visies en beleidsvoorstellen, werkmethoden en procesaanpak, concrete uitvoeringsstrategieën en vernieuwende concepten.