Politie Brabant Zuid-Oost

Politie houdt verdachten aan in onderzoek naar ladingdiefstallen

Zuidoost-Brabant, 12-10-2010 o Het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft dinsdagochtend drie aanhoudingen verricht in een onderzoek naar ladingdiefstallen. Tijdens deze actie werd ook nog een verdachte van heling en een verdachte met openstaande boetes opgepakt.

De eerste verdachte, een 25-jarige Eindhovenaar, werd dinsdagochtend rond 7.30 uur in een stacaravan in Mierlo aangehouden. In een woning in het Eindhovense Woensel Zuid werden vervolgens een 22-jarige Eindhovenaar en zijn 22-jarige vriendin opgepakt. De andere twee verdachten, een 27-jarige Eindhovenaar en een 25-jarige man (woonplaats onbekend) werden op de Tongelresestraat in Eindhoven in de kraag gegrepen. De drie mannen uit Eindhoven worden verdacht van ladingdiefstallen van onder meer computerelektronica en TV's. Deze diefstallen vonden plaats tussen begin juli en begin oktober van dit jaar op verschillende locaties in Nederland.

De 22-jarige vrouw werd meegenomen door de politie omdat in haar woning twee fietsen werden aangetroffen die afgelopen zondag in Eindhoven waren gestolen. De vrouw mocht na verhoor naar huis. Tegen haar wordt een proces-verbaal opgemaakt, dat door de politie doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie.

De 25-jarige man, waarvan de woonplaats nog onbekend is, bleek nog voor 7.300 euro aan boetes te hebben openstaan. Hij zit nog vast hiervoor.

De drie verdachten van de ladingdiefstallen zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld.

Inzet

Tijdens de actiedag werd het projectteam ladingdiefstallen ondersteund door medewerkers van Politie Brabant Zuid-Oost. In totaal waren vijftig mensen betrokken bij de inzet van vandaag.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Het is een samenwerkingsverband van de zes politieregios in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost. De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland is in februari 2007 van start gegaan met het projectteam ladingdiefstallen. Zuid-Nederland grenst aan de buurlanden België en Duitsland en vormt daarmee een belangrijke logistieke doorvoerhaven. Vanwege de geografische ligging is Zuid-Nederland dus een belangrijk doorvoergebied voor onder meer vrachtverkeer. De grote hoeveelheid vrachtverkeer brengt met zich mee dat ladingdiefstal in Zuid-Nederland verhoudingsgewijs meer voorkomt dan in andere delen van Nederland. Eind 2009 is besloten dat het projectteam nog minimaal twee jaar haar werkzaamheden voort zal zetten. Dit team richt zich specifiek op de bestrijding van georganiseerde transportcriminaliteit en werkt nauw samen met de zes zuidelijke politiekorpsen en met externe partners, zoals binnenlandse en buitenlandse
verzekeringsmaatschappijen. Het team bestaat op dit moment uit dertien personen en is gevestigd in Swalmen. Het projectteam ladingdiefstallen wil de komende jaren een substantiële bijdrage leveren in het vergroten van de veiligheid in de transportbranche. Het team richt zich op de aanpak van criminele groeperingen die zich bezig houden met ladingdiefstallen. Het doel is om zowel de dieven, de helers en diegenen die helpen bij het mogelijk maken van de diefstallen aan te pakken.