Senternovem

28-09-2010 |

Doe mee met de workshop kengetallen OVL!

`Deelname kleine gemeenten essentieel voor betrouwbaarheid'

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte op woensdag 13 oktober presenteert NSVV in samenwerking met IGOV en Agentschap NL de kengetallen Openbare Verlichting van 2009. Deelnemende gemeenten ontvangen tijdens de workshop een rapport met analyse van de door hen ingestuurde gegevens. Beheerders en bestuurders uit gemeenten die nog niet meedoen zijn van harte welkom om de jaarlijkse terugkerende sessie bij te wonen. Een uitgelezen kans voor gemeenten zich te verdiepen in deze materie.

Het opstellen van kengetallen is volgens Arthur Klink van het IGOV belangrijk. "Het is een praktisch meetinstrument om je eigen prestatie als gemeente te meten. De beheerder of bestuurder die binnen een gemeente professioneel bezig is met openbare verlichting bepaalt het beleid en de doelen. Met de kengetallen op zak kunnen zij beleid doorzetten of bijstellen." Daarnaast is het nuttig voor een gemeente een vergelijk te hebben ten opzichte van de mediaan, de middelste waarde die uit de kentallen-systematiek naar voren komt. Maar ook benchmarking met andere gemeenten met ongeveer hetzelfde inwonerstal en gebiedsoppervlak is mogelijk, aldus Klink.

Kleinere gemeenten: doe mee!

Het aantal deelnemers aan de kentallensessie stijgt elk jaar. Dit jaar doen er ook weer veel gemeenten mee. Klink: "Dat is ongelooflijk belangrijk. Hoe meer gegevens er beschikbaar komen, hoe betrouwbaarder de mediaan wordt waarlangs gemeenten zich kunnen meten. We willen graag dat meer kleinere gemeenten mee gaan doen, omdat zij nuance kunnen aanbrengen. Doe allemaal mee, zodat we de mediaan nog betrouwbaarder kunnen maken!"

Ook heeft het samenstellen van de kengetallen praktisch nut voor een gemeente, volgens Klink. "Een deelnemer noemde het invullen tijdovend, maar plukte daarna de vruchten van het werk. Met de kengetallen kon hij alle vragen over openbare verlichting vanuit de bestuurslaag beantwoorden. Dat is ook ons doel, dat beheerders in hun dagelijks werk direct nut hebben van het overzicht."

Nieuwe aanbeveling NSVV

Op dit moment werkt IGOV samen met Agentschap NL en NSVV aan de herziening van de aanbeveling kengetallen. Uit de terugkoppeling van gemeenten en de aanvullende evaluatie kwam een aantal verbeterpunten naar voren. Veel gebruikers vinden bijvoorbeeld het invullen ingewikkeld en tijdrovend. Daarnaast blijkt de behoefte te bestaan om meer soorten rapporten uit de gegevens te halen. Bijvoorbeeld een rapport op het niveau van beheerder met veel details en een op bestuursniveau, dat sneller inzichtelijk maakt wat er aan de hand is. Het streven is dat er eind 2010 minimaal 100 deelnemende gemeenten zijn, er een nieuwe aanbeveling ligt en er een standaard rapportage is voor landelijke gemiddelden en individuele gemeenten. Zodra er ontwikkelingen zijn rondom de herziening, dan berichten wij u daarover in deze nieuwsbrief.

Aanmelden

Als u de sessie wilt bijwonen, dan kunt u zich opgeven bij de NSVV via info@nsvv.nl. Ook is informatie te vinden
op www.igov.nl, www.dagvandeopenbareruimte.nl en www.nsvv.nl. Het is aan te raden om de aanbeveling te lezen die via de NSVV-site is te downloaden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wijzigingsdatum |

28-09-2010