Speeltuinbende test speeltuin Oss op (on)toegankelijkheid

08/10/2010 09:31

NSGK voor het gehandicapte kind

Hoe toegankelijk is speeltuin Elckerlyc voor kinderen met een handicap? Woensdag 13 oktober zal de Speeltuinbende deze speeltuin in Oss onderwerpen aan een grondige test. Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet geschikt zijn voor een rolstoel. De Speeltuinbende, die bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen. De nieuwe NSGK Kinderambassadeur, de 11-jarige Sander Smale, zal in Oss voor het eerst deelnemen in de Speeltuinbende.

Test

Kan ik de speeltuin inkomen, hoe zit het met de toiletten, welke toestellen kan ik niet bespelen met mijn handicap en wat is er nodig om dit te veranderen? Aan de hand van dit soort vragen bepalen de kinderen van de Speeltuinbende hoeveel sterren de speeltuin krijgt. Minimaal valt er één ster te behalen en maximaal vijf. Vervolgens geven de kinderen tips hoe de speeltuin haar toegankelijkheid kan verbeteren.

Elckerlyc

Elckerlyc is een karakteristieke speeltuin met houten kastelen, een piratenschip en een waterspeelplaats. Elckerlyc streeft naar een 'inclusieve samenleving' en wil toegankelijk zijn voor iedereen. Medewerker Ad Schoenmakers ziet dan ook uit naar de komst van de Speeltuinbende. "We hebben veel gedaan om de speeltuin toegankelijk te maken, maar waarschijnlijk is er nog veel meer mogelijk. We hopen dan ook dat de Speeltuinbende met goede ideeën komt waardoor nog meer kinderen hier kunnen spelen."

Inspiratie

Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuininspiratie.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze invullen op dezelfde website.

Samen Spelen

De Speeltuinbende is een onderdeel van de driejarige campagne 'Samen Spelen', een initiatief van 'NSGK voor het gehandicapte kind'. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, wil NSGK speeltuinen in heel Nederland toegankelijk krijgen. Het doel is dat in 2012 ten minste 25 speeltuinen zo zijn aangepast dat kinderen met en zonder handicap er samen kunnen spelen.

NSGK

NSGK zet zich al 60 jaar in voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. De stichting steunt jaarlijks honderden projecten op het gebied van spelen, vakantie, wonen, werk, voorlichting - alles wat nodig is om zo volwaardig mogelijk te leven. Dat kan dankzij de hulp van donateurs en vrijwilligers. Meer hierover leest u op www.nsgk.nl.

///


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (