Gemeente Amsterdam stadsdeel West


Beuningenstraat

Limburg Stirumplein

---

Opening postzegelparkje Van Beuningenstraat


11 oktober 2010
Op woensdag 13 oktober opent portefeuillehouder Dirk de Jager het nieuw ingerichte postzegelparkje aan de Van Beuningenstraat. De hele middag kunnen buurtkinderen zich vermaken met allerlei feestelijke activiteiten.
De speelplek aan de Van Beuningenstraat (ter hoogte van de Haarlemmerweg) is een zogenaamd `postzegelparkje', een kleine, recreatieve buitenruimte die met name een functie heeft voor de buurt.

Buurtinitiatief

Hoewel het pleintje al jaren goed functioneerde als speel- en ontmoetingsplek voor de buurt, maakte het door de stenige inrichting een wat troosteloze indruk. Buurtbewoonster José Beurskens nam daarom twee jaar geleden het initiatief om de plek samen met de buurtkinderen als postzegelparkje aan te melden bij de centrale stad. Het pleintje werd gekozen tot één van de vijf meest gewaardeerde postzegelparken in Amsterdam, en voormalig Stadsdeel Westerpark ontving een budget van de gemeente om het speelterrein op te knappen en te verfraaien.

Een plein voor iedereen

Het stadsdeel heeft het ontwerp voor het plein gemaakt in nauwe samenwerking met de buurtkinderen en bewoners. Blikvanger is de groene wand rond het plein, die aan de voorzijde de voormalige bebouwing symboliseert. Deze wand bestaat uit een hekwerk waarlangs straks verschillende klimplanten omhoog groeien. De speciale constructie van het hekwerk - een zogenaamde `fluisterkooi' - dempt het geluid van een voetbal tegen het hek zoveel mogelijk. Door openingen in het hek en de lage begroeiing aan de voorzijde kun je vanaf de straat toch het plein zien.

Op het pleintje hebben verschillende activiteiten een eigen plek. Er is een deel waar je kunt voetballen en een speelplaatsje voor kinderen met een waterspeeltoestel, een schommel, een klimtoestel en een glijbaan. Ook is er een zonnige ontmoetingsplek met banken tussen haagjes en bloeiende planten.

Feestelijke opening

De opening van het postzegelparkje vindt plaats op woensdag 13 oktober. Vanaf 14.00 uur zijn er allerlei feestelijke activiteiten voor kinderen, zoals een speurtocht, een capoeiraworkshop, een `soccershowdown', spellen en voetbal. De buurtbewoners hebben deze activiteiten voor het grootste deel zelf georganiseerd. Om 18.00 uur wordt het parkje officieel geopend door portefeuillehouder openbare ruimte Dirk de Jager.

U bent van harte welkom!

---