GroenLinks Amsterdam Centrum

Wachtgeld wethouders Amsterdam Centrum

Dinsdag 12 oktober 2010, 17:41u - daniel bulthuis

Op de website van de Telegraaf is vandaag een bericht verschenen over het wachtgeld van de oud-wethouders Wil Codrington en Loes de Jong van stadsdeel Centrum in Amsterdam. Vier maanden voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft toenmalig wethouder Wil Codrington een baan aanvaard in Suriname. Zij is toen opgevolgd door Loes de Jong die de laatste vier maanden heeft volgemaakt.

Het salaris dat Wil Codrington nu ontvangt wordt aangevuld met een bijdrage uit de wachtgeldregeling, zoals gebruikelijk is bij ex-politici. GroenLinks is geen voorstander van de huidige wachtgeldregeling en heeft daartoe ook meerdere uitlatingen over gedaan in de Tweede Kamer en daarbuiten. Overigens is de keuze om wel of geen gebruik te maken van de wachtgeldregeling een persoonlijke keuze van de betreffende personen. Daarbij moet ook gezegd worden dat ze gebruik maken van een recht dat democratisch tot stand is gekomen. Deze regeling biedt alleen een opt-in/opt-out mogelijkheid; een gedeeltelijke aanspraak is niet mogelijk.

Voor Loes de Jong geldt dat ze heeft aangegeven na haar wethoudersbaan weer zo snel mogelijk in het eigen levensonderhoud te willen voorzien. Per 1 november heeft ze daarom ook een nieuwe baan. Loes de Jong zal vanaf dat moment dan ook geen aanspraak meer doen gelden op haar wachtgeld.

Verder is gesuggereerd dat Wil Codrington via een snoepreisje naar Suriname gezorgd zou hebben voor haar baan in Suriname. Wij hechten eraan te melden dat Wil Codrington samen met andere Amsterdamse bestuurders door wethouder Carolien Gehrels, samen met onder andere Elvira Sweet is meegevraagd als onderdeel van een delegatie naar Suriname om daar Amsterdamse democratiseringsprojecten te bezoeken.

Namens de Fractie van GroenLinks Amsterdam Centrum

Jorrit Nuijens, Fractievoorzitter

Namens het bestuur van GroenLinks Amsterdam-Centrum,

Hilda Passchier, Afdelingsvoorzitter