10 jaar Veiligheidsraad Resolutie 1325: Vrouwen verdiepen democratie

13/10/2010 10:14

Nederlandse Vrouwenraad

De meeste VN-lidstaten weten de wijsheid en het leiderschap van vrouwen niet ten volle te benutten. Toch zou dit voor alle burgers van die landen beter zijn. Deze conclusie presenteerde Caecilia J. van Peski maandagmiddag 11 oktober 2010 aan de regeringsleiders van de VN-lidstaten met het statement dat zij als VN Vrouwenvertegenwoordiger uitsprak tijdens de 65ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te New York.

Van Peski illustreerde haar conclusie onder meer met de volgende feiten. Slechts zelden maken vrouwen deel uit van 'rondetafelgesprekken' over vrede en wederopbouw. Het percentage vrouwen in besluitvormende posities blijft mijlenver achter bij de norm van evenredige vertegenwoordiging (40-60%) die als doel door de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties is vastgesteld. Vrouwen zijn bovendien als kandidaten voor en bekleders van publieke functies nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd.

De kosten van deze ondervertegenwoordiging en uitsluiting zijn hoog, aldus Vrouwenvertegenwoordiger Van Peski. Het is een ontkenning van de onvervangbare en onmisbare bijdragen die vrouwen kunnen hebben om onze landen tot meer stabiliteit te brengen en onze samenlevingen vrediger, voorspoediger en democratischer te maken.

Van Peski eindigde haar statement dan ook met vijf oproepen voor actie, te ondernemen door de VN-organisatie en -lidstaten. Deze oproepen heeft zij gebaseerd op de consultatieve contacten die zij als VN Vrouwenvertegenwoordiger in de afgelopen maanden, diepgaand en veelvuldig, heeft gehad met vrouwen en met vrouwen- en vredesorganisaties in Nederland en andere landen.

De oproepen voor actie zijn:

Ten eerste: stimuleer en ondersteun juridische en institutionele structuren en electorale systemen die een gelijkwaardig speelveld bieden aan alle burgers, inclusief de mogelijkheid voor vrouwen om te stemmen en publieke functies te vervullen.

Ten tweede: bevorder vormen van werkelijke democratie en 'good governance' die meer mogelijkheden creëren voor meer mensen - inclusief vrouwen - om direct deel te nemen aan democratische processen in hun gemeenschap.

Ten derde: biedt vrouwenorganisaties actieve steun, zodat zij hun bijdragen kunnen leveren aan de ontwikkeling van vrede en democratie in hun gemeenschap, en aan de 'empowerment' van vrouwen in alle gelederen en op alle niveaus, ook in de VN organisatie zelf.

Ten vierde: bevorder en steun de ontwikkeling van Nationale Actie Plannen voor de implementatie van Resolutie 1325 in alle lidstaten, met voorrang voor fragiele staten.

Tenslotte: stimuleer en steun de ontwikkeling en inwerkingstelling van 'early warning systems' die de voordelen van vrouwen als 'agents of change' volledig benutten om het uitbreken van conflicten effectief te voorkomen.

Achtergrond voor de inhoud van het statement van Caecilia J. van Peski vormt het 10 jarig bestaan, eind deze maand, van VN Veiligheidsraad Resolutie 1325. In deze resolutie over Vrouwen, Vrede en Veiligheid wordt de belangrijke rol van vrouwen bij het voorkomen van gewelddadige conflicten, bij conflictoplossing en vredesopbouw erkend. Overheden worden in resolutie 1325 opgeroepen meer rekening te houden met de kennis en ervaring van vrouwen bij het werken aan vrede en veiligheid, en vrouwen te betrekken bij vredesonderhandelingen. In de afgelopen 10 jaar is de implementatie van deze resolutie steeds belangrijker geworden. Veel is al bereikt, maar er blijft nog een wereld te winnen.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1945 maakt ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Koninkrijksdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland is hiermee uniek en leidend in de wereld. De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt jaarlijks geworven, geselecteerd en begeleid door de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR). De VN Vrouwenvertegenwoordiger houdt een weblog bij op: www.nederlandsevrouwenraad.nl/vrouwenvertegenwoordiger.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nederlandsevrouwenraad/vrouwenvertegenwoordiger