UMC Groningen

UMCG en Icare JGZ werken samen om de jeugdgezondheidszorg verder te optimaliseren

07 oktober 2010 Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is samen met Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) een onderzoek gestart naar het effect van een nieuwe werkwijze op de consultatiebureaus in Drenthe.

Beide partijen willen nagaan of deze nieuwe methode bijdraagt aan de optimalisering van zorg voor jonge kinderen. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is de zorg op consultatiebureaus nog verder te verbeteren onder het motto âkind centraal, samen beter zorgenâ.

In de nieuwe werkwijze wordt volgens het DMO-protocol gewerkt, dat onderdeel uitmaakt van het landelijke programma Samen Starten. Het belangrijkste verschil met eerdere werkwijzen is dat op gestructureerde wijze niet alleen naar de ontwikkeling van het kind, maar ook naar zijn of haar omgeving wordt gekeken. Samenwerking met ouders staat hierbij centraal. Samen met hen wordt naar oplossingen gezocht wanneer dit nodig is. Zo kan goede zorg op tijd worden ingezet om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren en zo goed mogelijk te laten verlopen.

Opzet onderzoek

De nieuwe werkwijze in Drenthe wordt vergeleken met een al langer bestaande werkwijze die wordt gebruikt in de regio IJssel-Zwartewaterland. Om de werkwijzen goed te vergelijken, wordt de ontwikkeling van meer dan 3500 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 maanden gevolgd, gedurende een periode van twee jaar. De onderzoekers brengen de wensen van ouders over de zorg op het consultatiebureau in kaart en vragen aan het einde van het onderzoek of aan deze wensen tegemoet is gekomen. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw, een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert en subsidies hiervoor biedt. De eerste resultaten worden halverwege 2011 verwacht.

Samenwerking wetenschap en praktijk

Jos Aartsen lid van de Raad van Bestuur van het UMCG en John Kauffeld, voorzitter van de Raad van Bestuur van Icare markeren de samenwerking tussen beide partijen met de ondertekening van de
samenwerkingsovereenkomst op donderdag 7 oktober 2010. Hiermee wordt de brug tussen wetenschap en praktijk verder verstevigd, want alleen met een goede samenwerking kunnen goede resultaten worden behaald die relevant zijn voor de praktijk.

Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.