Gemeente Kaag en Braassem

Verslag Netwerkbijeenkomst lokale ondernemersverenigingen
Op uitnodiging van gemeente Kaag en Braassem hebben de twee lokale ondernemersverenigingen hun achterban opgeroepen voor een netwerkbijeenkomst op 28 september in het gemeentehuis van Kaag en Braassem. Het verslag van deze avond kunt u hieronder lezenÂ

De recessie voorbij?
Het doel van de bijeenkomst was om gezamenlijk de economische ontwikkelingen in de regio te bespreken. Met circa 70 ondernemers in de zaal en wethouder Ton van Velzen als dagvoorzitter werd het een succesvolle bijeenkomst. Naast presentaties over de economische ontwikkelingen in de regio was er volop gelegenheid voor discussie.

Na een inleiding van Nico van Ruiten, de voorzitter van OVA ondernemersvereniging Kaag en Braassem, en een welkom door wethouder Jan Uit den Boogaard, presenteerde Kurt Jan Wiltenburg van de Kamer van Koophandel de uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland voor onze regio: De Rijnstreek.

De uitkomsten geven in grove lijn weer dat het herstel van het bedrijfsleven hapert, waarbij er overigens wel grote sectorale verschillen bestaan. Op dit moment is er voor de Rijnstreek sprake van een extra dip ten opzichte van Nederland, ook ten opzichte van buurtregioâs zoals de Leidse regio en de Duin & Bollenstreek. Ook scoort de Rijnstreek lager op het gebied van werkgelegenheid en investeringen. Toch een wat somber beeld, ondanks de algemene verwachtingen dat het economisch herstel niet lang meer op zich laat wachten. Kurt Jan Wiltenburg gaf als boodschap mee: âLoop in de huidige tijden van bezuiniging niet te hard vooruit op de verwachtingen van economisch herstel.â

Klaske Sinnema, account-manager onderwijs-arbeid van het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe, ging nader in op de ontwikkelingen in de beroepsbevolking en het arbeidspotentieel in onze regio. De beroepsbevolking stagneert op landelijk niveau, ook hier. Het is geografisch gezien moeilijk om arbeid te trekken uit omliggende regioâs vanwege slechte bereikbaarheid en krapte op de huizenmarkt. Wij moeten het dus doen met de mensen die hier al wonen. Er zijn op dit moment ongeveer 17.000 niet-werkende werkzoekenden in de gehele regio Rijn Gouwe (gehele gebied van Gouda, Leiden, Duin- en Bollenstreek en Alphen). Het aantal werklozen is vooral gestegen in de categorie tot 27 jaar en bij 45 jaar en ouder. Bijna de helft van de werklozen heeft geen startkwalificatie. Op lange termijn dreigt een verdere groei van het gat tussen het opleidingsniveau wat gezocht wordt door werkgevers en het opleidingsniveau van beschikbare werknemers. De boodschap van Klaske Sinnema voor de korte én de lange termijn is: Zorg voor scholing van zittend personeel, van jongeren en werkzoekenden. Acties die ondernemers kunnen starten op korte termijn zijn het investeren in scholing en creëren van leerbanen en stageplekken voor jongeren. Daarnaast kunnen ze meer investeren in oudere werknemers en actiever samenwerking in de regio opzoeken. Vaak is hier vanuit de eigen branche in de opleidingsfondsen geld voor beschikbaar. Niet alleen met collega-ondernemers samenwerken is van belang, maar ook met het onderwijs en het werkplein (waar werkzoekenden geregistreerd staan).

Onder leiding van de dagvoorzitter en een panel bestaande uit: Klaske Sinnema, Kurt Jan Wiltenburg, Nico van Ruiten, Ad Goedhart en Jan Uit den Boogaard werd tot slot stevig gediscussieerd. Over onderwerpen als de bijdrage van de Kamer van Koophandel en de overheid aan de ondersteuning van ondernemers, de inspanningen die al dan niet worden verricht om mensen weer aan het werk te krijgen en over het bekende âschaap met de vijf potenâ dat veel ondernemers graag in dienst willen. Maar ook over de trend waarin veel jongeren niet meer zo gemotiveerd zouden zijn als vroeger en tekort aan personeel. Steeds weer leken de mogelijkheden om tot oplossingen te komen bij betere samenwerking te liggen. Samenwerking tussen de drie Oâs: Ondernemers, Onderwijs en Overheid.

De eerste stap naar nieuwe verbindingen in deze drie-eenheid is op 28 september in Kaag en Braassem gezet. Dagvoorzitter Ton van Velzen sloot de dag met de volgende uitspraak: Laten we er samen voor zorgen dat iedereen die nu nog als werkloze beschikbaar is op de arbeidsmarkt straks aan het werk is. Ook riep hij op om met elkaar de ambitie uit te spreken er minimaal voor te zorgen dat de jongeren uit de kaartenbakken van het werkplein verdwijnen om ze zo een toekomst te bieden die zij verdienen.
Â