Gemeente De Marne


200 'evacués' tijdelijk ondergebracht in kazerne Zoutkamp na 'vliegramp in Eenrum'

Dinsdagavond 12 oktober is in de gemeente De Marne een grootschalige oefening Opvang & Verzorging gehouden. De oefening was opgezet om gemeentelijke teams te beoefenen die zich bezighouden met het opvangen en verzorgen van evacués na een calamiteit.

Aan de oefening deden gemeentelijke functionarissen mee van De Marne, Winsum, Marum, Leek en Zuidhorn. Er werd geoefend in het gemeentehuis van De Marne en in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.

Het scenario betrof een fictieve ramp die zich had voltrokken in Eenrum, waar een vrachtvliegtuig was neergekomen in de dorpskern. 200 vrijwillige figuranten speelden de rol van inwoners van Eenrum, die uit het rampgebied geëvacueerd moesten worden. De evacués werden met bussen vervoerd naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Deze locatie is door Defensie beschikbaar gesteld als opvangplaats bij calamiteiten.

Naast het proces opvang en verzorging werd ook het proces registratie beoefend. Van alle evacués werden bij aankomst op het kazerneterrein de persoonsgegevens ingevoerd in een registratiesysteem. Hierbij werd de gemeente ondersteund door een team van het Nederlandse Rode Kruis.

Ook werd beoefend dat de evacués tussentijds voldoende informatie kregen. Verder was er aandacht voor de communicatie tussen de verschillende actieteams en de centrumleiders in de opvanglocatie.

Aan de oefening deden tevens medewerkers van de psychosociale hulpverlening mee. Naast 200 figuranten en 8 Lotusslachtoffers, hebben gedurende de middag en avond ruim 100 medewerkers van de verschillende partners aan de oefening deelgenomen.

De oefening werd georganiseerd door het bureau Crisismanagement van de Hulpverleningsdienst Groningen in nauwe samenwerking met de deelnemende gemeenten en Defensie.

Leens, 13 oktober 2010.