Gemeente Eindhoven

Rotonde Heerbaan/Noord-Brabantlaan half jaar dicht

De colleges van B & W van Veldhoven en Eindhoven hebben besloten om tijdens de bouw van het nieuwe kruispunt de Hovenring, de rotonde Heerbaan/Noord-Brabantlaan gedurende een half jaar volledig af te sluiten. Daarnaast wordt de Meerhovendreef doorgetrokken om de te verwachten verkeersstromen goed af te kunnen wikkelen. Voor een zo goed mogelijke leefbaarheid en bereikbaarheid tijdens de bouw overleggen de gemeentes met omwonenden, bedrijven en andere belanghebbenden.

De rotonde tussen de Heerbaan in Veldhoven en de Noord-Brabantlaan in Eindhoven gaat in 2011 en 2012 verbouwd worden tot een kruispunt. Dit omdat een kruispunt op deze locatie uiteindelijk zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer. Voor fietsers en wandelaars komt er een rotonde boven het kruispunt te hangen. Dit nieuwe ontwerp heeft de naam `Hovenring' gekregen.
Tegelijk met de werkzaamheden aan de Hovenring wordt ook de Heistraat, tussen de aansluiting met de A2 en de aansluiting met garagebedrijf Verdaat, heringericht.

Ruim jaar minder overlast door volledige afsluiting

Om tijdens de bouwperiode van de Hovenring het verkeer in goede banen te leiden is een bereikbaarheidsstudie verricht. Hieruit is onder andere gebleken dat de bouwtechniek van grote invloed is op de duur en de mate van overlast gedurende de bouwperiode. Als gekozen wordt voor een volledige afsluiting van de rotonde gedurende zes maanden bedraagt de totale bouwperiode één jaar en drie maanden. Als er gekozen wordt voor gedeeltelijke afsluiting van de rotonde tijdens de werkzaamheden bedraagt de bouwperiode twee jaar en vijf maanden.

In beide gevallen wordt er tijdens de bouwperiode verkeersoverlast tijdens de spitstijden verwacht. Uiteraard is de overlast bij volledige afsluiting heftiger en anders van aard (via omleidingen) dan bij gedeeltelijke afsluiting. Het volledig afsluiten van de rotonde gedurende zes maanden levert echter een tijdsbesparing in de totale overlast op van één jaar en twee maanden. Bovendien worden met de kortere bouwperiode ook subsidies van de Provincie Noord-Brabant en het SRE veilig gesteld.

Meerhovendreef als omleidingsroute

Om de gevolgen van de volledige afsluiting in goede banen te kunnen leiden, hebben de colleges van B & W van Eindhoven en Veldhoven besloten om de Meerhovendreef met 2x1 rijstrook door te trekken naar de Sliffertsestraat. Hierdoor kan een deel van het verkeer omgeleid worden, via een korte omleidingsroute.

Beperken overlast

Als gevolg van dit besluit wordt nu verder gewerkt aan diverse regelscenario's om de overlast tijdens de bouw zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor wordt ook nadrukkelijk overleg gevoerd met omwonenden, bedrijven en andere belanghebbenden om de leefbaarheid en bereikbaarheid tijdens de bouw zo optimaal mogelijk te laten zijn.