Deelgemeente Charlois Rotterdam

Bosdunning Zuiderpark en omgeving Charloisse Lagedijk

De Werf Charlois van Gemeentewerken vraagt deze week vergunning aan voor het kappen van bomen op diverse plaatsen in het Zuiderpark en de bospercelen bij de Charloisse Lagedijk. Dit betekent niet dat er grote stukken park verdwijnen; het gaat hier om het uitdunnen van stukken bosplantsoen, de zogenoemde bosdunning.

Het klinkt tegenstrijdig, maar het van tijd tot tijd gericht kappen van bomen en bosplantsoen is noodzakelijk voor het gezond houden en de ontwikkeling van parken. Eens in de paar jaar voert Gemeentewerken daarom zulke bosdunningen uit. Maar waarom is dat?

Bos versus park
Een natuurlijk bos verjongt zich spontaan. In deze bossen krijgen jonge bomen de kans als er in het bestaande bos meer licht komt, bijvoorbeeld als een van de oude bomen afsterft of door storm omwaait. Jonge bomen die jarenlang letterlijk in de schaduw hebben geleefd krijgen ineens een kans zich te ontwikkelen.
In een park moet de natuur een handje worden geholpen. In het Zuiderpark en de bospercelen aan de Charloisse Lagedijk zijn de bomen destijds aangeplant. Daarbij ging het afhankelijk van de boomsoort- om zon 5.000-10.000 boompjes van gelijke leeftijd per hectare. Om sneller een stabiel ecosysteem te ontwikkelen, waar bodem, beplanting en dierenleven met elkaar in evenwicht zijn, moeten daar van tijd tot tijd bomen tussenuit worden gehaald. Zo kunnen de overgebleven bomen en bodembeplanting beter groeien.
Dit is ook belangrijk voor de variatie in een park. Door op sommige plekken meer bomen weg te halen dan op andere plekken, krijgen daar andere soorten planten de ruimte. Daardoor krijg je een gevarieerd leefmilieu voor zoogdieren, vogels en insecten.

Kapaanvragen Gemeentewerken i.k.v. bosdunning vindt u hier:


- gebied tussen Krabbendijkestraat, Charloisse Lagedijk, Groene Kruisweg en metrolijn

- gebied tussen de Poelenburg, Maeterlinckweg en de volkstuinen
- Korperweg

- gebied tussen Oldegaarde, Vaanweg, Slinge en Langenhorst
- Zuiderpark, in de driehoek tussen de Groene Kruisweg, de Kromme Zandweg, het Ursulapad en de Melchertstraat

- Zuiderpark ten zuiden van Ahoy

- het gebied tussen Krabbedijkestraat, Kalverpad, Dorpshof en Charloisse Lagedijk

- bij de parkeerplaats van de sportvelden aan het einde van het Kalverpad