Artsen zonder Grenzen

Sleutel bestrijden van ondervoeding is kwalitatieve voedselhulp

12-10-2010

Ondervoeding is een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen jonger dan 5 jaar. Het probleem is niet alleen te weinig voedsel, maar óók een te lage kwaliteit van het voedsel. Het merendeel van de internationale voedselhulp bestaat uit een mengsel van mais- en sojameel dat onvoldoende essentiële voedingsstoffen bevat die cruciaal zijn tijdens de eerste levensjaren. De grootste voedselhulpdonoren van de wereld, waaronder de VS, Canada, Japan en de Europese Unie, moeten ermee stoppen voedselhulp te geven die niet echt voedzaam is, vindt Artsen zonder Grenzen.

195 miljoen kinderen ondervoed

Wereldwijd zijn 195 miljoen kinderen onder de 5 jaar ondervoed. Van de 8 miljoen jonge kinderen die elk jaar overlijden, speelt ondervoeding in minstens eenderde van alle gevallen een rol.* Juist in de eerste twee levensjaren hebben kinderen hoogwaardige eiwitten, essentiële vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen nodig. Krijgen ze dat niet, dan leidt dat tot verstoorde groei, een gebrekkig immuunsysteem en een algehele slechtere gezondheid en lichamelijke ontwikkeling.

Kindersterfte terugdringen

In landen als de VS, Brazilië en Mexico wisten overheden vroege kindersterfte terug te dringen door ervoor te zorgen dat ook de allerarmsten aan hoogwaardig voedsel als melk, eieren en fruit kunnen komen. In 2008 erkende een panel van voedingsexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie dat CSB-meel (Corn Soy Blend), dat volledig plantaardig gebaseerd is, niet geschikt is om ondervoede kinderen te behandelen onder meer omdat het de opname van belangrijke eiwitten en andere voedingsstoffen tegengaat. CSB voldoet bovendien niet aan internationaal geldende standaarden voor voeding voor kinderen tot twee jaar oud.

Meten met twee maten

`Landen sturen voedsel dat ze niet eens aan de eigen kinderen zouden geven, wel naar regio's met chronische voedseltekorten. Het meten met twee maten moet ophouden,' aldus Unni Karunakara, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen.

Voorkomen beter dan genezen

Artsen zonder Grenzen behandelde in 2009 wereldwijd 250.000 kinderen voor acute ernstige ondervoeding in 116 hulpprogramma's in 34 landen. Saskia van der Kam, voedingsdeskundige van Artsen zonder Grenzen: `Wij zien met eigen ogen dat het geven van hoogkwalitatief voedsel bijzonder effectief is: niet alleen om kinderen te behandelen voor ondervoeding, maar ook om ze ertegen te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor ondervoeding.'

Internationale petitiecampagne

Artsen zonder Grenzen is een internationale petitiecampagne gestart om grote donorlanden op te roepen hun voedselhulpbeleid te wijzigen. De petitie zal aan de vooravond van de G8-conferentie in Frankrijk, 2011, worden aangeboden. Ondertekenen kan via
http://www.starvedforattention.org/


* `Tracking progress on Child and Maternal Nutrition', november 2009 van de United Nation's Children's Fund.

Lees meer over ondervoeding en hoe Artsen zonder Grenzen kinderen met ondervoeding helpt