Hulpverleningsdienst Groningen


Hulpverleningsdienst Groningen

Oefening Gelegerd@West geslaagd

Dinsdagmiddag en -avond 12 oktober heeft in de gemeente De Marne de grootschalige oefening "Gelegerd@West" plaatsgevonden. Er is geoefend in het vervoeren, registreren, opvangen, verzorgen en voorlichten van de bij een fictief incident betrokken evacués.

Aan de oefening deden o.a. de gemeentelijke functionarissen van De Marne, Winsum, Marum, Leek en Zuidhorn mee. Verder waren bij de oefening defensie, het Nederlandse Rode kruis en psychosociale hulpverlening bij ongevallen en rampen betrokken. Er werd op drie verschillende locaties geoefend; op het gemeentehuis van De Marne, in de Willem Lodewijk van Nassau kazerne in Zoutkamp en op het centrale registratie- en informatiebureau in Groningen.

Scenario

Het scenario betrof een fictieve ramp die zich voltrok in Eenrum; hier was een middelgroot vrachtvliegtuig neergekomen in de dorpskern. 220 vrijwilligers speelden de rol als inwoners van Eenrum, die uit het rampgebied geëvacueerd moesten worden. De evacues werden na een korte briefing vanaf de Schierstee in Wehe den Hoorn met bussen vervoerd naar de Willem Lodewijk van Nassau kazerne in Zoutkamp. De kazerne is een regionale opvanglocatie bij calamiteiten die door Defensie beschikbaar is gesteld. Onder de evacues bevonden zich 23 lotusslachtoffers die ten behoeve van het realiteitsgehalte van de oefening een rol hebben neergezet. Om alle 220 evacues de juiste opvang en begeleiding te bieden hebben er op de verschillende locaties van de verschillende betrokken organisaties meer dan 100 mensen deelgenomen aan de oefening.

Bij aankomst van de evacues op de opvanglocatie begon de oefening met de registratie van alle evacues. Nadat de evacues een polsbandje met registratienummer om hadden gekregen werden deze doorgeleid naar de opvangruimte. Hier werden de mensen ontvangen met koffie en thee. Vanaf 18.00 uur was er voor alle evacues een uitgebreide warme maaltijd. Naast het vervoer, de registratie, opvang, en verzorging van de evacues, werd tijdens de oefening ook aandacht besteed aan de informatievoorziening aan de evacues. Ten behoeve van o.a. de informatievoorziening was burgemeester Wiersma van de Marne op de verschillende locaties te zien met een "live" persverklaring. Om 19.50 uur riep de oefenstaf "einde oefening" en na een dankwoord en "highlights" van de oefening konden de evacues met de bussen weer terug naar de Schierstee in Wehe den Hoorn.

Verloop oefening

De deelnemers en oefenorganisatie zijn erg trots op het verloop van de grote lijn van de oefening. Het primaire proces is, zeker ook gekeken naar de omvang van de oefening, erg goed verlopen. Iedereen is veilig naar de opvanglocatie vervoerd, is geregistreerd en uiteindelijk met een gevulde maag en bijzondere ervaring rijker weer met de bussen veilig terug gekeerd. De voorlichting richting de evacues gedurende de oefening over bijvoorbeeld het verloop van het incident verdient aandacht. Ook is de communicatie en afstemming tussen de deelnemende teams in de hectiek een uitdaging gebleken. Er zal door de afdeling Crisismanagement Groningen in samenwerking met en ten behoeve van de deelnemende gemeenten en organisaties een schriftelijke evaluatie opgesteld worden met daarin de belangrijkste successen en aanbevelingen die uit de oefening naar voren zijn gekomen.

13-10-2010 00:00