Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Kijkje achter de schermen in Lelystad

Persbericht | 12 okt 2010 - 16:26

In de Week van de geschiedenis krijgt het publiek de gelegenheid een kijkje te nemen achter de schermen van de scheepsarcheologische restauratiewerkplaats bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad.

Specialisten

Voordat voorwerpen een plek krijgen in ons Nationaal Scheepsarcheologisch Depot, worden ze geconserveerd en indien nodig gerestaureerd. De afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst heeft daartoe specialisten in dienst. Zij houden zich bezig met vaak tijdrovend, soms spannend, maar altijd voldoening gevend werk. Want wat is mooier dan uit een grote steenachtige klont (een stuk concretie), bijvoorbeeld een koperen kannetje tevoorschijn te halen? Zo'n kannetje is aanvankelijk bijna onherkenbaar. Maar als het door de deskundige handen van de restaurator is gegaan, staat het de bezoeker van het depot tegemoet te blinken.

Vondsten conserveren

Alle voorwerpen worden zodanig behandeld, dat ze voor de toekomst bewaard blijven. Elke materiaalsoort vereist echter een aparte aanpak. Zo moet een houten voorwerp na opgraving ononderbroken nat worden gehouden totdat de conservering begint. En iedereen begrijpt wel dat een ijzeren object een geheel andere behandeling vraagt dan bijvoorbeeld een leren laars. Aardewerk en glas zijn duurzame materialen, maar wel erg breekbaar. Bij dergelijke objecten komt dus geduldig puzzelen en lijmen kijken.

Kom kijken

Tijdens de Week van de geschiedenis krijgt u op woensdag 20 oktober van 14.00 - 15.00 uur de kans een kijkje te nemen in het restauratieatelier en informatie uit de eerste hand te krijgen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Lies Resink, l.resink@cultureelerfgoed.nl of 0320-269700. Kijk voor alle activiteiten tijdens de Week van de geschiedenis op www.weekvandegeschiedenis.nl.

Meer weten?

Kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.

De afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakt onderdeel uit van Batavia.