Persberichten

Eelco Brinkman over energiebesparing: Overheid moet zelf het goede voorbeeld geven

Publicatiedatum: 13-10-2010

Utrecht, 13 oktober 2010

Tijdens het openingsdebat van de vakbeurs Energie zijn kritische opmerkingen gemaakt richting het nieuwe kabinet. Volgens Eelco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, zou de overheid het goede voorbeeld moeten geven als het gaat om energiebesparing: "In het huidige regeerakkoord komt hier niets van terug. Het is zorgelijk dat de overheid niet een voorbeeldfunctie inneemt, maar het terug legt bij de samenleving." De zesde editie van Energie werd gisteren officieel geopend met een debat tussen mr. drs. Eelco Brinkman, ir. Marcel Engel, voorzitter Uneto VNI, prof. dr. Arnold Heertje, emeritus hoogleraar UvA. De opening werd geleid door voorzitter drs. Meiny Prins, directeur van Priva en zakenvrouw van het jaar 2009.

Ambitie
Het debat opende met een uitspraak van professor Heertje die de aanwezigen aan het denken én aan het lachen maakte: "De vakbeurs Energie is de voorwaarde op overleving van de mensheid." Ook Eelco Brinkman onderstreepte het belang van de beurs: "Energie besparen moet. Het klinkt wat dwingend, maar het is gewoon zo". Volgens Heertje struikelen goede ideeën op het gebied van energie op uitvoering en implementatie: "Het is geen kwestie van ambitie, maar de vraag is hoe je energiebesparing in de samenleving organiseert." In het debat werd ingegaan op de doelstelling van de overheid om in 2020, twintig procent van de C02 uitstoot te reduceren. Volgens gespreksleider Prins is deze doelstelling niet ambitieus: "Zestig procent van alle gebouwen is in beheer van de overheid. De overheid kan zelf, met kleine stappen en verbeteringen op het gebied van energiebesparing, circa vijf miljard euro besparen op jaarbasis." Verder gaven de sprekers de bezoekers nog de volgende boodschap mee: "Loop naar buiten met concrete ideeën waar je energie mee kan besparen en ga deze toepassen in de praktijk."

Meer informatie
Energie 2010 is nog te bezoeken op woensdag 13 en donderdag 14 oktober in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. Gratis toegang en meer informatie op www.energievakbeurs.nl.

.-.-.-.-.-.-.-.-.

Noot voor de redactie (

VNU Exhibitions